Unicef: 3000 kindsoldaten in Zuid-Soedan komen vrij

Dorp in Zuid-Soedan
Dorp in Zuid-Soedan EPA / Karel Prinsloo

Een Zuid-Soedanese strijdgroep heeft afgesproken om drieduizend kindsoldaten vrij te laten. Dat heeft VN-kinderrechtenorganisatie Unicef vandaag laten weten, meldt persbureau Bloomberg. De minderjarigen vochten voor het Zuid-Soedanese Democratische Leger dat geleid wordt door David Yau Yau.

Vanochtend werden al 280 kinderen vrijgelaten in het oostelijk gelegen Jonglei, de rest wordt de komende weken overgedragen. De kinderen gaven hun wapens af tijdens een ceremonie onder toezicht van de Nationale Ontwapenings-, Demobilisatie- en Re-integratiecommissie. Het is de grootste demobilisatie van minderjarigen sinds de stichting van Zuid-Soedan in 2011.

Gewapende bewegingen hebben het afgelopen jaar zo’n 12 duizend kindsoldaten geronseld en ingezet. De beweging van Yau Yau is geen partij in het huidige conflict tussen president Salva Kiir en rebellen die trouw zweren aan voormalig vicepresident Riek Machar. De strijdgroep accepteerde in januari 2014 een staakt-het-vuren met de overheid.

Overigens valt nog maar te bezien wat er nu met de vrijgelaten kinderen gebeurt. Alle strijdende partijen in Zuid-Sudan zetten kindsoldaten in. Het komt vaker voor dat grote groepen minderjarigen worden gedemobiliseerd, waarna ze later weer door andere milities worden gerekruteerd. Ook sluiten kinderen zich dikwijls zelf aan bij gewapende bewegingen, onder druk van hun ouders of omdat ze geen andere bron van inkomsten kunnen vinden.