Uitstel van betaling verleend aan Schoenenreus

Schoenenreus opnieuw in financiële problemen.
Schoenenreus opnieuw in financiële problemen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Opnieuw financiële problemen bij Schoenenreus. De winkelketen heeft vanmiddag uitstel van betaling gekregen, meldt rechtbank Oost-Brabant.

Eerder vandaag schreef Nu.nl al dat het management van Schoenenreus in een brief aan het personeel de aanvraag voor de uitstel van betaling had aangekondigd.

De winkels zijn vandaag niet meer opengegaan. Een verslaggever van Omroep Brabant ging in Uden, waar het hoofdkantoor van de keten zit, langs het filiaal:

Twitter avatar renevanhoof René van Hoof Ook #Schoenenreus in #Uden is vandaag gesloten vanwege het dreigende faillissement #ob http://t.co/7la4gEHuvl

De site van de keten is momenteel uit de lucht. Op de site staat:

“Aan de webshop van Schoenenreus wordt op dit moment gewerkt, hierdoor zijn wij kort uit de lucht. Probeer het later op de dag nogmaals. Excuses voor het ongemak.”

Doorstart

Begin 2013 zat Schoenenreus ook al in de problemen. Door de financiële crisis en de online concurrentie liep de omzet terug. Toen ING de kredietruimte terugschroefde kreeg de keten liquiditeitsproblemen.

De keten wist uiteindelijk samen met een stille bewindvoerder in afgeslankte vorm een doorstart te maken. Hierbij werden 65 van de 206 winkels gesloten, waardoor voor ongeveer 500 van de 1500 medewerkers geen werk meer was.

Door de filialen te vernieuwen en het assortiment aan te passen hoopte de goedkope schoenenwinkel wel te kunnen overleven. Zo lagen er meer sportschoenen van A-merken in de schappen en werd kleding juist uit de rekken gehaald. Ook werd een nieuwe webshop geopend.

Schoenenreus werd in 1969 opgericht en groeide mede door een viertal overnames (Schoenkoning 1979, Shoemax 1987, Schut 1991 en Schoenexpres 1996) uit tot een van de grotere schoenenzaken van Nederland. Sinds 2003 is het bedrijf ook in België actief. In 2007 verkocht oprichter René de Vroomen zijn bedrijf aan European Retail Shoe Company (ERSC). In 2012 ging de keten vervolgens over naar New Giant, eigendom van private-equitybedrijf Synergia en drie investeerders.

Lees bij NRC Q: