Trend: de luxe jogging-broek met jasje

Veel grijze pakken bij de najaarsmode in Parijs. Maar ook nauwe leren broeken en luxe joggingbroeken.

Foto's Peter Stigter

Androgynie is een woord dat tegenwoordig vaak valt in de mode. De kleding van de andere sekse (m/v) is al jaren een beproefd middel om een nieuw beeld neer te zetten. Dit seizoen is bepaald geen uitzondering. Glittertruien, pastelkleuren, panterprints, oorbellen, de mannenrok, borduursels, lang haar – het kwam de afgelopen dagen allemaal voorbij, tijdens de Parijse mannenmodeweek voor najaar 2015. Bij een aantal shows liepen ook vrouwelijke modellen mee, eveneens in mannenkleren, waardoor nog eens werd benadrukt dat de grenzen tussen de kledingstijl van mannen en die van vrouwen vervagen.

Maar zeker zo interessant is wat huizen deden met allerlei klassieke mannenstukken, zoals het grijze pak en de broek.

Net als in de vrouwenmode is de mannenbroek de afgelopen jaren vooral smal geweest – zowel klassieke pantalons, als jeans. Strakke broeken waren voor komend najaar nog steeds te zien, bijvoorbeeld bij Saint Laurent, het merk dat zich afficheert met zeer jonge rock-’n-rollmode, en alle mannelijk modellen extreem nauwe (leren) broeken liet dragen. Maar bij andere modehuizen werd uitgebreid geëxperimenteerd met ruimere modellen.

Bij Maison Margiela, bijvoorbeeld, dat sinds de benoeming van John Galliano als hoofdontwerper ‘Martin’ uit de naam van het huis heeft verwijderd. Galliano had overigens nog geen tijd gehad zich uitgebreid te bemoeien met de mannencollectie, waarin naast smalle broeken heel wijde te zien waren, met bandplooien, zeer brede riemlussen en rechte, wijde pijpen, gedragen op westernlaarzen. Paul Smith kwam met jarenzeventigbroeken die van boven strak waren en tot boven de navel reikten, en waarvan de pijpen vaak vrolijk wapperden. Anders dan in de jaren zeventig kwamen er lange, ruime jasjes bij en/of extra lange jassen, waardoor de collectie nooit te retro werd.

Een grote trend voor dit najaar is de luxe joggingbroek, liefst gedragen met een jasje. Zeker bij Hermès kan dat luxe letterlijk genomen worden; daar was een van de joggingbroeken gemaakt van geschoren nerts, een materiaalkeuze die in deze tijd bijna opgepast decadent aandoet. Dior Homme had de joggingbroek uitgevoerd in zwart leer en wol in krijtstreep, bij Berluti, het 120 jaar oude schoenenmerk dat sinds een paar jaar ook een chic modemerk is, leken zelfs bijna alle (wollen) broeken op joggingbroeken, doordat onderaan de pijpen rekbare boorden waren aangebracht.

Die casual broeken vormden een contrast met het grijze pak, dat opvallend vaak te zien was in Parijs, vooral bij Hermès en Dior. Stijlvol, formeel, maar bescheiden; misschien wel de outfit die het best past bij de sombere tijdgeest. Ze waren er effen, geruite en gestreepte varianten en, bij Dior, met een extra lang jasje.

Lucas Ossendrijver, de Nederlandse hoofdontwerper van de mannenlijn van Lanvin experimenteert al jaren met bijzondere broeken en ‘vrouwelijke’ materialen . Ditmaal was zijn collectie ongepolijster en soberder van kleur dan gebruikelijk. Klassieker mannelijk, zou je kunnen zeggen.

Wijde bandplooibroeken kwamen tot hoog in de taille, werden gedragen met soms twee jassen over elkaar heen: dubbele bescherming. Ook Lanvin had het grijze pak in de collectie: een ruim jasje met dito broek, allebei in een andere ruit, bijvoorbeeld. Of, een jongere variant: een kort jasje met een smalle broek, die in de hoge schoenen was gestopt.