Lees dit e-book binnen 24 uur uit – voordat het ontploft

Fragment uit promoclip van Private Vegas
Fragment uit promoclip van Private Vegas

De meerderheid haalde de finish binnen een etmaal, maar 381 vooruitlezers van de nieuwe thriller van James Patterson zagen het e-book voor hun neus ontploffen. Ze deden mee aan het experiment dat de uitgever van de schrijver had bedacht rondom de verschijning van Private Vegas.

Duizend lezers kregen de digitale versie van de roman vijf dagen vóór verschijning, met de opdracht de 384 bladzijden in 24 uur uit te lezen. Indien niet uitgelezen, zou het bestand zich na die tijd vernietigen. Op een interactieve kaart op de site van de schrijver konden de vorderingen van andere waaglezers gevolgd worden, waarbij het ook mogelijk was om minuten van een ander te ‘stelen’.

Journalist Adam Epstein deed op de site van Quartz verslag van zijn leeswerk. Al halverwege het boek concludeerde hij dat hij het niet goed genoeg vond om uit te lezen, maar hij las wel door tot het explodeerde. De zelfvernietiging vond plaats door een in beeld verschijnende C4-bom. Na de knal kreeg de lezer het bericht dat hijzelf de ontploffing had overleefd.

Patterson bood overigens ook een exploderend, fysiek boek aan, te lezen in een bomkelder op een geheime locatie onder professionele begeleiding. Daar krijgt de literaire thrillseeker ook een diner met de schrijver. De prijs van dat pakket is 294.038 dollar. Of zich daar al een klant voor heeft gemeld, is onduidelijk.

Gisteren verscheen de reguliere uitgave van de roman. Het boek staat nu op de 173ste plaats in de verkooplijsten van Amazon.com.