Subversieve comedy met Australische hork

Geen lachband en geen spitse dialogen maar absurde verhalen vol schaamte en ongemak.

Jim Jefferies inLegit: een aangenaam subversieve comedy.
Jim Jefferies inLegit: een aangenaam subversieve comedy.

Jim Jefferies is een klootzak. Iedereen die hem tegenkomt is het daar snel over eens. Het wordt ook de hele tijd hardop gezegd in de serie Legit, waarin de Australische stand up zichzelf speelt. Althans, hij speelt het personage van die naam dat hij op het podium heeft geperfectioneerd: de grofgebekte, shockerende macho comedian. Die met alle klootzakkerigheid wegkomt omdat hij zo grappig is.

In Legit bouwt Jefferies voort op het materiaal van stand-up shows – zoals onder meer Jerry Seinfeld, Sarah Silverman en Louis C.K. dat deden en doen. De serie, waarvan in 2013 en 2014 twee seizoen werden gemaakt, is nu bij Fox op dinsdagavond op de Nederlandse televisie te zien.

De pilot plooit Jefferies (1977) rond twee hilarische nummers uit zijn voorstellingen. Het begint met zijn idee dat hij een goede vader zou zijn, maar een slechte echtgenoot. Dat probleem lost hij op door te fantaseren over een huwelijk met een vrouw die zelf niet weet dat ze dodelijk ziek is, en die zal sterven na zijn kind te hebben gebaard. Waarbij hij, typisch Jefferies, droomt over de meelijseks die hij gaat krijgen van zijn stervende vrouw en als weduwnaar.

Het tweede verhaal ontstaat als Jim wordt aangemoedigd eindelijk eens iets voor een ander te doen en compassie te tonen. Dat doet Jim. Op zijn manier. Zijn vriend Steve, een gescheiden, intens onzekere rare snuiter heeft een ernstig gehandicapte broer, Billy, die op zijn 32ste graag ontmaagd wil worden. Jefferies helpt door een bezoek aan een bordeel te regelen.

Billy, die armen noch benen kan bewegen, wordt uit zijn verpleeghuis ontvoerd en met rolstoel en zuurstoffles in de autobus gezet. Van Jefferies krijgt hij een helm opgezet met blikjes bier aan de zijkant en een rietje erin en weed om te roken. De ongedwongen portettering van Billy leverde de serie overigens veel goodwill op onder gehandicapten, aldus Hollywood Reporter.

Legit weet de gekte van Jefferies goed te vangen. Maar niet alles wat op het podium goed werkt, is op beeld ook effectief. Live is Jefferies is een spannende verhalenverteller. De apenrelaxede, bijna slome vertelwijze van de rock-’n-roll comedian contrasteert prettig met zijn snoeiharde grappen en bizarre vertelsels. In beeld ontberen zijn verhalen die ondermijnende toon.

Bij het bezoek aan de prostituee bijvoorbeeld tilt Steve zijn broer op opdat Jim zijn broek kan uittrekken. Die krijgt daarbij per ongeluk Billy’s zwiepende, stijve geslachtsdeel in zijn mond. Maar de kijker hoort dat pas achteraf, als Jim het meedeelt. Het blijft buiten beeld. In de zaal zag iedere toeschouwer het meteen voor zich terwijl Jefferies aan het vertellen was.

Jim, Billy en Steve gaan samen in één huis wonen. Dat is een recept voor een pandemonium aan voornamelijk seksgerelateerde situaties en gebeurtenissen. Zoals wanneer Billy zich tegenover een vrouw voor de webcam normaler voordoet dan hij is en het komt tot samen masturberen. Dat moet Jim voor hem doen. Maar er is ook sprake van verbroedering tussen deze drie onaangepaste types en dat zorgt onverwacht voor ontroerende momenten.

Die variatie maakt Legit tot een aangenaam subversieve comedy – geen lachband, geen ademloze stroom spitse dialogen, maar absurde verhalen vol schaamte en ongemak. Bij vlagen is er een andere, zachtere Jefferies te zien. Maar nooit voor lang. Een ***hole verandert niet snel.