Voor allen die spandoek met Defour uitrolden, dreigt boete

De Belgische autoriteiten nemen het incident rond het grote spandoek van Standard Luik, met daarop de onthoofding van Anderlecht-speler Steven Defour, hoog op. Iedere supporter van Standard die mee heeft geholpen met het uitrollen van het doek, riskeert vervolging.

Dat is de boodschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Samen met Standard en de politie worden de beelden bekeken die zondag vlak voor Standard - Anderlecht werden gemaakt. In die wedstrijd kwam Defour, oud-speler van Standard, voor het eerst weer in het Luikse stadion. Hij werd na twee gele kaarten in de tweede helft van het veld gestuurd. Standard won met 2-0 van Anderlecht.

„Wie geïdentificeerd wordt, krijgt binnen de zes maanden een proces-verbaal in de bus”, aldus een vertegenwoordiger van Binnenlandse Zaken tegenover Het Laatste Nieuws.

Het spandoek, dat inmiddels internationaal tot opschudding heeft geleid, was het werk van de Ultra’s, de harde kern van Standard-supporters. Op het banier stond naast de onthoofding red or dead. Rood is de kleur van Standard. De fans legden gisteren in een verklaring de verantwoordelijkheid bij de media. „De onthoofding komt uit een film. Wij hebben nooit de link gelegd met wat er de voorbije weken gebeurd is”, klonk het. In de media werd een link gelegd met de onthoofdingen door IS.

De Belgische voetbalbond wil zijn reglement veranderen, zodat dergelijke uitingen in de toekomst strafbaar worden. Standard Luik heeft inmiddels met klem afstand genomen van de beeltenis .

De supporters van Standard hadden vooraf toestemming gevraagd een spandoek te laten zien in het stadion. Dat was volgens de clubleiding een heel ander doek dan tijdens de wedstrijd werd ontrold. „We kunnen spreken van een vertrouwensbreuk en zullen maatregelen nemen om de schuldigen te straffen en dergelijke zaken in de toekomst te vermijden.”