Schade verwaarlozing is herstelbaar bij kinderen

Roemeense kinderen die rond hun tweede jaar uit een kindertehuis naar een liefdevol pleeggezin werden overgeplaatst hadden zes jaar later een hersenstructuur die leek op kinderen die altijd bij hun biologische ouders hadden gewoond. Kinderen die in de tehuizen achterbleven hadden veel minder onderlinge verbindingen in hun hersenen.

Dit blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek, waarbij in het jaar 2000 136 kinderen in Roemeense kindertehuizen het lot bepaalde welke helft naar een pleeggezin ging en welke in tehuizen achterbleef. Kinderen in een derde groep hadden altijd bij hun biologische ouders gewoond.

Het onderzoek is door Amerikaanse universiteiten uitgevoerd. In een artikel dat gisteren online in JAMA Pediatrics verscheen, schrijven de onderzoekers dat het onderzoek laat zien dat vroege verwaarlozing gedeeltelijk herstelbaar is. Er is toestemming voor het experiment verleend omdat pleeggezinzorg in Roemenië nog niet bestond. Die is speciaal voor het onderzoek opgezet.

Kinderen zonder ouders, of van ouders die niet voor hun kind konden zorgen, kwamen in het communistische Roemenië in kindertehuizen terecht. Ze verbleven onder erbarmelijke omstandigheden, meestal de hele dag in een soort ledikant-boxen. Het communistisch bewind eindigde in 1989 met de executie van dictator Nicolae Ceausescu. De armoedige kindertehuizen bleven echter bestaan.