Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Rechter: Nederland mag Russische hacker uitleveren aan VS

De Russische hacker Vladimir Drinkman met zijn advocaat Bart Stapert
De Russische hacker Vladimir Drinkman met zijn advocaat Bart Stapert ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse staat mag de Russische hacker Vladimir Drinkman uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Washington wil Drinkman vervolgen wegens onder meer het hacken van Amerikaanse bedrijven, lidmaatschap van een criminele organisatie, vervalsing van betaalpassen, oplichting en witwassen.

Ook Rusland heeft om uitlevering van Drinkman gevraagd. De cybercrimineel wordt door Moskou verdacht van soortgelijke delicten. Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) besloot eerder gevolg te geven aan de oproep van de VS. Drinkman was het hier niet mee eens en spande een kort geding aan tegen de staat.

Liever naar Rusland

De hacker meent dat Opstelten niet in redelijkheid tot zijn beslissing heeft kunnen komen. Drinkman wees erop dat er sprake is van samenloop van uitleveringsverzoeken. In dergelijke gevallen dient de minister aan de hand van een aantal criteria te beoordelen welk uitleveringsverzoek kan worden ingewilligd.

Volgens de cybercrimineel heeft de minister niet alle criteria bij zijn overweging betrokken. Er wordt bijvoorbeeld niet uitgesloten dat Drinkman in andere staten dan New Jersey kan worden vervolgd. Dat zou in strijd zijn met het tussen de VS en Nederland afgesproken Uitleveringsverdrag. Maar de rechter vindt dat de Rus niet aannemelijk heeft kunnen maken dat Washington zich niet zal houden aan haar verdragsverplichtingen.

Ook zou onvoldoende rekening zijn gehouden met het feit dat Drinkman de Russische nationaliteit heeft en een gezin heeft in Rusland. Hij voerde aan dat hij jaren en mogelijk zelfs decennia gescheiden zal zijn van zijn minderjarige dochter, maar de rechter bepaalde dat dit toelaatbaar is. Deze inbreuk op zijn gezinsleven is immers inherent aan uitlevering en detentie en wordt gerechtvaardigd door de tegen Drinkman gerezen verdenking en de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht. Bovendien stichtte hij zijn gezin pas nadat hij was begonnen met hacken en had hij dus kunnen weten dat dit hem boven het hoofd hing.

Toch naar de VS

En dus mag de hacker toch aan de VS worden uitgeleverd, dat als eerste om de uitlevering van Drinkman had gevraagd. Opstelten baseert zijn beslissing vooral op de verplichtingen die Nederland heeft op grond van het Uitleveringsverdrag met de VS.

De Rus zou deel uitmaken van een bende hackers die tussen 2005 en 2012 miljoenen creditcardgegevens heeft gestolen. Hij werd in 2012 opgepakt op Schiphol op verzoek van de VS.

Lees verder in NRC Handelsblad: Hacker zit liever in een Russische cel (€)