President Gauck: er is geen Duitse identiteit zonder Auschwitz

Duitsland mag nooit een streep zetten onder Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Er is geen Duitse identiteit zonder Auschwitz”, zei president Joachim Gauck vanochtend tijdens de herdenking in het Duitse parlement van zeventig jaar bevrijding van het concentratiekamp.

President Gauck vanochtend tijdens zijn toespraak in de Bondsdag.
President Gauck vanochtend tijdens zijn toespraak in de Bondsdag. Foto AFP / Tobias Schwarz

Duitsland mag nooit een streep zetten onder Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Er is geen Duitse identiteit zonder Auschwitz”, zei president Joachim Gauck vanochtend tijdens de herdenking in het Duitse parlement van zeventig jaar bevrijding van het concentratiekamp.

Gauck benadrukte dat de herinnering aan de holocaust een zaak van alle burgers in Duitsland blijft. “Hij behoort tot de geschiedenis van dit land.” Op de tribune zaten ook overlevenden van Auschwitz.

Gisteren herdacht bondskanselier Angela Merkel samen met overlevenden de bevrijding van het kamp. Ook zij beklemtoonde dat de Holocaust nooit mag worden vergeten. “Dat zijn wij de vele miljoenen slachtoffers schuldig”, zei ze.

Officiële herdenking vanmiddag in Polen

Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat Russische troepen Auschwitz bevrijdden. In het kamp werden meer dan één miljoen mensen, vooral Joden, vermoord. Gauck woont vanmiddag de officiële herdenking in Polen bij, waarbij ook het Nederlandse koninklijk paar en premier Rutte aanwezig zijn. De Russische president Poetin is er vanwege de geopolitieke spanningen met de westerse wereld rond Oekraïne niet bij.

De Franse president Hollande, vanmiddag ook in Polen, richtte zich vanochtend bij een herdenking van de holocaust in Parijs rechtstreeks tot de Franse Joden. “Frankrijk is jullie land”, zei hij naar aanleiding van de recente terreuraanslag op een Joodse winkel in Parijs. Veel Franse Joden voelen zich steeds onveiliger in Frankrijk en emigreren naar Israël. Volgens de koepel van Joodse organisaties in Frankrijk is het aantal meldingen van antisemitische incidenten in Frankrijk vorig jaar meer dan verdubbeld (van 423 naar 851).

Lees in de nrc.next van vandaag het verhaal ‘Veel Franse Joden vertrekken naar Israël, 10.000 dit jaar’ (€).