Start-up van de week

Pleister met mini-naaldjes

Foto ANP

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: prikken zonder pijn.

Bedrijf: MyLife Technologies
Oprichter: Regina Luttge (46) en Pieter Jan Vos (48), Henk Vietor (51)
Werknemers: 4

Je voelt er ‘niks’ van en het duurt maar ‘een seconde’. Toch blijf een vaccinatieprik onprettig. De Nederlandse start-up MyLife Technologies werkt aan een oplossing: pijnvrij vaccineren door een pleister. Ze kregen deze maand een subsidie van 250.000 euro van de ministeries Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken.

Hoe werkt het?

In de pleister zit een klein plaatje van keramiek (een diameter van een centimeter) met honderden minuscuul kleine naalden die nauwelijks met het blote oog te zien zijn. De naalden steken in de huid, gaan door de allereerste huidlaag heen en bereiken zo de twee lagen huid die eronder liggen. Die huidlaag is rijk aan immuuncellen, de cellen die je wilt bereiken om goede bescherming tegen infectieziekten te bewerkstelligen.

Voor wie is het?

Het is het fijnst voor mensen (of kinderen) met naaldangst. De naalden zijn zo klein dat een patiënt ze niet voelt. De start-up richt zich in eerste instantie op vaccins, maar ook andere medicijnen zouden met deze technologie toegediend kunnen worden.

Bestond dit nog niet?

Er wordt al een aantal jaar geëxperimenteerd met het via de huid toedienen van vaccins. Ook zijn er al pleisters voor andere typen geneesmiddelen op de markt. Het unieke van deze start-up is het gebruik van poreuze, keramische naalden. Van keramiek is bekend dat het niet giftig is, en geen afweerreacties zal oproepen.

Wanneer komt het op de markt?

Hoewel ze al enkele jaren aan het testen en onderzoeken zijn, kunnen ze waarschijnlijk pas over een jaar op de eerste proefpersonen testen.