Aardscheerder heeft maantje

De 325 meter grote ‘aardscheerder’ 2004BL86 die afgelopen nacht op veilige afstand de aarde passeerde, blijkt een ‘maantje’ te hebben, met een doorsnee van 70 meter.BL87 kwam met zijn compagnon tot op 1,2 miljoen kilometer van de aarde, ruim drie keer de afstand aarde-maan. Het ruimterotsblok was niet met het blote oog zichtbaar, maar wel met een goede kijker. Het maantje is ontdekt met radarmetingen door de 70 meter grote antenne van NASA’s Deep Space Network in Californië. Het is verre van uniek dat planetoïden getweeën door het zonnestelsel reizen. Van de grote rotsblokken (boven de 200 m) die in de buurt van de aarde komen heeft ruim 15 procent een of twee metgezellen.

Zoals zijn naam al toont is 2004BL86 in 2004 ontdekt. De komende 200 jaar zal hij niet meer in de buurt van de aarde komen. Als een meteoriet van deze grootte op aarde inslaat, kan hij een krater van ongeveer 5 kilometer veroorzaken – een grote ramp, maar niet van de omvang als de klap waarmee een meteoriet of komeet 65 miljoen jaar geleden het tijdperk van de dinosaurussen beëindigde. Die krater mat 180 kilometer.