Jaarcijfers

Op deze vier dingen moet je vandaag bij Philips letten

Foto ANP

Dat het geen goednieuwsshow bij de jaarcijfers van Philips zou worden vandaag was al duidelijk. En inderdaad: de omzet daalde over 2014 met 1 procent tot 21,4 miljard euro. De winst ging zelf 66 procent onderuit: daar bleef nog 411 miljoen van over.

Nadat het de laatste jaren heel even de goede kant op ging, dreigt het bedrijf weer in de negatieve spiraal te komen waarin het eigenlijk al decennia zit. Wat zijn de vier grote vragen van vandaag?

1. Komen er meer lijken uit de kast in Amerika?

Philips heeft veel last gehad van problemen bij een fabriek voor medische apparatuur in het Amerikaanse Cleveland. De tegenvallende resultaten zijn daar volgens het bedrijf grotendeels aan te wijten. Niet gek: het stilleggen van de productie kostte 225 miljoen euro.

De jaarcijfers van Philips sinds 2009

Het is voor het bedrijf belangrijk dat de problemen nu echt zijn opgelost. In de medische industrie is de betrouwbaarheid van de apparatuur belangrijk. En eerder deze maand bleek bovendien dat Philips het al eerder aan de stok had met de Amerikaanse wareninspectie FDA in andere fabrieken. Nog meer lijken uit de kast kan het bedrijf niet gebruiken.

2. Wat gaat er met de lichttak gebeuren?

In de loop van dit jaar zal duidelijk worden wat Philips gaat doen met de lichttak, die afgesplitst wordt. Philips zelf zegt dat het mikt op een beursgang, maar vorige week meldde het FD dat ook investeringsfondsen KKR en CVC interesse hebben. Een hoge opbrengst is belangrijk: met dat geld kan het resterende Philips (dat zich zal richten op zorgtechnologie) weer mooie overnames doen.

3. Welke zorgtech-bedrijven gaat Philips overnemen?

Het zit er dik in dat Philips binnenkort lekker gaat shoppen. In de markt voor zorgtechnologie, of health tech zoals ze het zelf noemen, gebeurt namelijk van alles. Talloze startups maken veelbelovende producten die Philips ook wel wil hebben. Aan de andere kant doen technologiebedrijven zoals Apple, Google, Samsung en Illumina grote investeringen in de zorg. Philips zal waarschijnlijk snel op zoek gaan naar overnamekandidaten om zichzelf te versterken voor deze titanenstrijd.

4. Wat gaat Frans van Houten doen?

Bestuursvoorzitter Frans van Houten had bij zijn aantreden in 2011 één missie: Philips sneller en ondernemender maken. Dat leek goed te lukken, de resultaten verbeterden. Maar het laatste halfjaar zakken die weer in.

Hij heeft zelf aangegeven dat hij wil blijven als baas van het resterende Philips na de opsplitsing. Maar is hij daarvoor wel de goede man? Van Houten heeft vooral naam gemaakt als saneerder en opsplitser: dat deed hij eerder bij chipmaker NXP en bij toenmalig bankverzekeraar ING. De raad van commissarissen zal zich het komende jaar waarschijnlijk buigen over de vraag of dat de vaardigheden zijn die Philips’ health techbedrijf nodig heeft.