‘Miljoenen hebben te weinig buffer’

Veel Nederlanders zijn niet voorbereid op het verder terugtreden van de overheid. Drie miljoen huishoudens, vier op de tien, hebben schulden of maximaal 10.000 euro vermogen. Bij een onverwachte inkomensdaling, bijvoorbeeld door werkloosheid , kunnen zij zich zichzelf in veel gevallen nog geen drie maanden tot een half jaar redden. Dat concludeert econoom Aldert Boonen in het onderzoek Vermogen maakt verschil dat vandaag wordt gepubliceerd door De Burcht, het wetenschappelijke bureau voor de vakbeweging. De buffer van grote groepen is „volstrekt onvoldoende”, stelt Boonen, „zeker als ze steeds minder recht hebben op sociale zekerheid”. Veel huishoudens sparen niet extra, terwijl bijvoorbeeld de WW wordt verkort, de AOW later ingaat en de eigen bijdrage in de zorg stijgt.