OM doet onderzoek naar fout zaak-Borst

Het Openbaar Ministerie wil een „grondig en breed” onderzoek naar de vraag waarom Bart van U., sinds gisteren verdacht van de moord op oud-D66 politica Els Borst, vrij en onbehandeld rondliep. Bij een eerdere veroordeling van Bart van U. is ten onrechte nagelaten DNA af te nemen. In 2012 werd hij al eens veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Het OM, de rechtbank in Rotterdam en het Hof in Den Haag wilden al na die zaak in 2012 dat Van U. – die kampt met „een psychische stoornis” – behandeld werd, maar hij weigerde medewerking. Doordat Van U. in cassatie ging na een opgelegde celstraf, liep hij bovendien voorlopig vrij rond.

Bart van U. werd gelinkt aan de moord op Borst na een volledige DNAmatch met materiaal dat afkomstig was van de plaats delict, maakten politie en OM gisteren bekend. Hij zat al vast toen de DNA-match werd gevonden, op verdenking van de moord of doodslag op zijn zus Loïs, ruim twee weken geleden. Bij die aanhouding moest hij verplicht DNA afstaan.

Bij de eerdere aanhouding in 2012, voor verboden wapenbezit, is geen DNA bij Van U. afgenomen. Een uitnodiging om DNA af te staan, is destijds om nog onduidelijke reden niet verstuurd. Een fout, erkent het OM.

De politie gaat de komende tijd onderzoeken of Van U. daadwerkelijk bij de dood van Borst betrokken is. Volgens plaatsvervangend politiechef Willem Woelders is moeilijk te zeggen hoe lang dat gaat duren. „We gaan nu terugrechercheren: kijken met wie hij contact had, waar hij verbleef en wat er op zijn computer en telefoon te vinden is.”

Na een uitzending van Opsporing Verzocht in oktober vorig jaar kwamen vele tips binnen. Het programma maakte toen bekend dat het mogelijk ging om iemand met een psychische stoornis, die ruim een week voor haar dood bij Borst zou hebben aangebeld. Bij die gelegenheid zou de man hebben gevraagd om het adres van oud-premier Wim Kok.

Eind vorig jaar gaf een man met medisch beroepsgeheim de naam van een patiënt aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Die heeft inmiddels getweet dat de tip niet ging over de huidige verdachte.