Nederland mag Russische hacker uitleveren aan VS

De Nederlandse staat mag de Russische hacker Vladimir Drinkman uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag bepaald. De VS willen de cybercrimineel vervolgen wegens het hacken van Amerikaanse bedrijven, lidmaatschap van een criminele organisatie, vervalsing van betaalpassen, oplichting en witwassen.

Ook Rusland heeft om uitlevering van Drinkman gevraagd. Moskou verdenkt hem van soortgelijke delicten. Minister Opstelten (Justitie, VVD) besloot eerder gevolg te geven aan het verzoek om uitlevering van de VS. Drinkman was het hier niet mee eens en spande een kort geding aan.

Volgens Drinkman en zijn advocaat Bart Stapert is er onvoldoende rekening mee gehouden dat de hacker Rus is en een gezin in Rusland heeft. De rechter legt deze bezwaren naast zich neer; inbreuk op zijn gezinsleven is inherent aan uitlevering en detentie. Ook stichtte Drinkman zijn gezin pas nadat hij begonnen was met hacken en had hij dus kunnen weten wat hem boven het hoofd hing.

Ook vroeg Washington als eerste om Drinkmans uitlevering. Opstelten baseert zijn beslissing vooral op de verplichtingen die Nederland heeft op grond van het Uitleveringsverdrag met de VS.

De Rus zou deel uitmaken van een bende hackers die tussen 2005 en 2012 miljoenen creditcardgegevens heeft gestolen. Hij werd op verzoek van de VS in 2012 op Schiphol gearresteerd.