Nationaliteit buitenlandse slachtoffers aanval hotel Tripoli bekend

Vuur en rook boven het hotel in Tripoli dat vanmorgen werd aangevallen door gewapende lieden.
Vuur en rook boven het hotel in Tripoli dat vanmorgen werd aangevallen door gewapende lieden. AFP / AFPTV

De vijf buitenlandse mensen die omkwamen bij de aanval op een luxueus hotel in de Libische hoofdstad Tripoli zijn een Fransman, een Amerikaan, twee Filippino’s en een Zuid-Koreaan.

Dat zei een veiligheidswoordvoeder tegen persdienst AFP. Verder is er niets over de identiteit van de slachtoffers bekendgemaakt. Naast de vijf buitenlandse slachtoffers, zijn nog vier Libiërs omgekomen bij de aanval. Zij beveiligden het hotel.

Vanochtend ontplofte een autobom voor een luxe hotel waar vaak regeringsfunctionarissen en buitenlandse delegaties verblijven. Volgens persbureau Reuters bestormden twee zwaar bewapende mannen het hotel, vermoordden ten minste acht mensen en bliezen zichzelf daarna op.

Aanval opgeëist door aan IS gelieerde groep

De aanval is opgeëist door een groepering die is gelieerd aan de Islamitische Staat (IS). De groep zegt de dood van een Al Qaeda-strijder in de VS te hebben willen wreken. Maar er klinken ook andere geluiden: politici van een zelfverklaarde regering in Tripoli zeggen dat Gaddadi-aanhangers hebben geprobeerd hun premier te vermoorden, die in het hotel verbleef. Hij zou zijn ontkomen.

De aanval is een van de zwaarste op buitenlanders sinds de burgeroorlog in 2011, die leidde tot de val van Muammar Gaddafi. Sindsdien is het onrustig in Libië. Twee gewapende groepen strijden om de macht. De regeringtroepen vechten tegen een coalitie van fundamentalistische milities die zich Libische Dageraad noemt en wordt aangevoerd door de machtige militie uit Misrata. De coalitie veroverde afgelopen zomer de hoofdstad Tripoli en vormde een eigen regering. De legitieme regering vluchtte naar Tobruk.