Na zeventien nederlagen wint Berdych van kwelgeest Nadal

De Tsjech Tomas Berdych versloeg vanochtend in de kwartfinales Rafael Nadal na acht jaar vol nederlagen.

De Spanjaard Rafael Nadal serveert in zijn partij tegenTomas Berdych. De Tsjechische tennisser won de kwartfinale in drie sets.
De Spanjaard Rafael Nadal serveert in zijn partij tegenTomas Berdych. De Tsjechische tennisser won de kwartfinale in drie sets. Foto Feuters

Zeventien wedstrijden op rij zonder zege. Een vernietigende reeks, begonnen op het gravel van Monaco in het voorjaar van 2007. Gek werd de Tsjechische tennisser Tomas Berdych ervan. Het lukte hem maar niet tegen de Spanjaard Rafael Nadal. Acht jaar zonder zege

Tot vanochtend in Melbourne, in de kwartfinales van de Australian Open. En hoe. Alsof de Tsjech al zijn frustratie van al die verloren wedstrijden in dit duel stopte: 6-2, 6-0 en 7-6. De kwelgeest verslagen, eindelijk.

De 29-jarige servicespecialist rook in Melbourne zijn kansen tegen de als derde geplaatste kampioen van 2009, die na veel blessureleed nog niet terug is op zijn oude topniveau. Berdych speelde een wereldpartij. Binnen een uur leidde hij al met 2-0 in sets. Alleen in de laatste set had hij moeite met de veertienvoudige grandslamkampioen.

De Tsjech beëindigde zo zijn eigen record met de langste nederlagenserie op de ATP-tour tegen één bepaalde tegenstander. Die blijft op zeventien staan. Berdych is bij het grote publiek onbekend, terwijl hij al jarenlang in de toptien van de wereldranglijst staat.

Hij heeft de pech dat hij speelt in het tijdperk met Nadal, de Zwitser Roger Federer, de Serviër Novak Djokovic en de Brit Andy Murray. Absolute topspelers waar hij vaak van verliest in de kwartfinale of halve finale van grote toernooien. Eén keer kwam hij tot de finale van een grandslamtoernooi, op Wimbledon in 2010. Die verloor hij – van Nadal.

De Spanjaard maakte onlangs zijn comeback na een polsblessure en een operatie aan de blindedarm, die hem sinds afgelopen zomer van de baan hielden. Er zijn veel twijfels of hij zijn topniveau nog zal halen. Vanochtend leek hij last te hebben van een dijbeenblessure.

Nadal reageerde ingetogen op zijn uitschakeling. „Ik had gewoon mijn dag niet”, liet hij weten. „Ik speelde niet met de juiste intensiteit en kon daardoor ook niet in het goede ritme komen. Het was zo’n dag waarop mijn tegenstander gewoon beter was. Ik heb het hem te gemakkelijk gemaakt.”