Mooi is niet het goede woord voor deze dronevideo van Auschwitz

Veel dronevideo’s die worden gemaakt zijn vooral gemaakt “voor de mooi”. De BBC heeft de herdenking van de bevrijding van de concentratiekampen in Auschwitz aangegrepen voor een dronevideo waar het woord “indrukwekkend” beter bij past.

Veel dronevideo’s die worden gemaakt zijn vooral gemaakt “voor de mooi”: van de mist boven Utrecht tot een woonwijk in een dik pak sneeuw. De BBC heeft de herdenking van de bevrijding van de concentratiekampen in Auschwitz aangegrepen voor een dronevideo waar het woord “indrukwekkend” beter bij past.

De BBC brengt het gehele kamp in beeld: de spoorlijnen waarop de treinen met Joden, zigeuners en andere gevangenen kwamen aangereden. Het oude stenen gedeelte, dat oorspronkelijk werd gebouwd als legerkamp maar door de Duitsers na de verovering van Polen werd omgebouwd tot werkkamp, waar 70.000 mensen werden vermoord. En Birkenau, waar de Nazi’s de vernietiging van Joden “perfectioneerden” en waar meer dan een miljoen mensen de dood vonden in gaskamers.

Een kaart van de in totaal drie kampen die in het Poolse dorpje Oświęcim gevestigd waren:

Studio NRC

Kaart van Auschwitz. Studio NRC

Het kamp werd in januari 1945 bevrijd door Sovjet-soldaten. Vandaag wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. Vanmiddag vindt in het kamp de officiële herdenking plaats. Daarbij zijn het Nederlandse koninklijk paar en premier Rutte aanwezig zijn. Poetin is niet aanwezig.

De herdenking is live mee te kijken:

Lees vandaag in NRC Handelsblad het verhaal van Bas Blokker: Ook jonge Joden praten nu over verhuizen naar Israël (€).