Mogelijk fraude bij ICT-contract tussen Ordina en ministerie

Van ‘structurele onregelmatig- heden’ bij Ordina is geen sprake, maar bij één offerte mogelijk wel van fraude.

Bij het afsluiten van een ICT-contract tussen het Openbaar Ministerie en Ordina was mogelijk sprake van fraude. Dat blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor De Brauw Blackstone en Fox-IT in opdracht van Ordina.

Volgens het onderzoek is er een „duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid” bij het in 2009 afgesloten contract. Tijdens de gunning zou contact zijn geweest tussen een medewerker van Ordina en een medewerker van het OM. Naar aanleiding daarvan zou de prijsstelling zijn aangepast. „Op die basis is de raamovereenkomst uiteindelijk gesloten.”

Het onderzoek werd opgestart na een uitzending van het tv-programma Zembla in oktober. In totaal zijn acht aanbestedingen, tussen 2005 en 2010, onderzocht. Daarin anderhalf miljoen data-items onderzocht en ongeveer 65 interviews gehouden.

Volgens Ordina zijn er geen aanwijzingen dat er „structurele onregelmatigheden” plaats hebben gevonden, zoals Zembla stelde. „Niet is gebleken van een praktijk van excessief relatiebeheer, zoals dure geschenken of buitensporige evenementen. Ook zijn geen aanwijzingen aangetroffen van omkoping of ongeoorloofde afstemming met concurrenten.” Na deze mededeling schoot de beurskoers vanochtend met 18 procent omhoog.

Volgens bestuurslid Jolanda Poots-Bijl was er binnen één groep van tien commerciële medewerkers wel sprake van „ongepast gedrag” en een „cultuurprobleem”. „Vergeef me als ik dat uitleg met de term masculien gedrag”, aldus de financieel topvrouw.

Er zou geen sprake zijn geweest van „juridisch laakbaar handelen”. Omdat de huidige top het gedrag wel ongepast vindt, is een intern onderzoek gestart. Van één medewerker is afscheid genomen. De leidinggevende van destijds werkt sinds 2010 niet meer voor Ordina. Uit de interviews zou blijken dat het „ongepaste gedrag” nu tot het verleden behoort.