Sparen

‘Miljoenen Nederlanders hebben te weinig buffer’

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Veel Nederlanders zijn niet voorbereid op het verder terugtreden van de overheid. Drie miljoen huishoudens, vier op de tien, hebben schulden of maximaal 10.000 euro vermogen. Bij een onverwachte inkomensdaling, bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, kunnen zij zichzelf vaak nog geen drie maanden tot een half jaar redden.

Dat concludeert econoom Aldert Boonen in het onderzoek Vermogen maakt verschil voor De Burcht, het wetenschappelijke bureau voor de vakbeweging, dat vandaag wordt gepubliceerd. De buffer van grote groepen Nederlanders is “volstrekt onvoldoende”, “zeker als ze steeds minder recht hebben op sociale zekerheid”, stelt Boonen.

“En het zijn niet alleen studenten, dat zijn er een paar honderdduizend. Het gaat ook om gewone gezinnen.”

Te weinig sparen

Boonen heeft de vermogensverdeling in Nederland over de afgelopen twintig jaar in kaart gebracht. Hij begon in augustus 2013, nog voordat iemand van het boek van de Franse econoom Thomas Piketty had gehoord en de discussie over de kloof tussen arm en rijk losbarstte.

Rapport Vermogen maakt verschil

Vermogen Maakt Verschil

Veel huishoudens sparen niet extra, terwijl de ww-uitkering wordt verkort, de AOW later ingaat, de eigen bijdrage in de zorg stijgt en de basisbeurs voor studenten is afgeschaft. De helft van de Nederlanders zegt zich financieel voor te bereiden op werkloosheid of een lager pensioen, maar in werkelijkheid doet slechts een kwart dat.
Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen en directeur van De Burcht:

“Misschien is het goed om af te spreken dat mensen meer moeten worden gestimuleerd of zelfs gedwongen om meer te sparen.”

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘We moeten sparen meer stimuleren of zelfs verplichten’ (€), het hele interview met Boonen en De Beer.