Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mexico verklaart 43 vermiste studenten dood

De procureur-generaal van Mexico heeft alle 43 studenten die sinds september worden vermist dood verklaard. Dat deed hij op basis van bekentenissen en forensisch bewijs, gevonden bij de vuilnisbelt waar de studenten volgens hem zijn vermoord, en daarna verbrand.

Een protestmars in Mexico-Stad eerder deze maand, vier maanden na het verdwijnen van 43 studenten in Mexico.
Een protestmars in Mexico-Stad eerder deze maand, vier maanden na het verdwijnen van 43 studenten in Mexico. AFO / Alfredo Estrella

De procureur-generaal van Mexico heeft alle 43 studenten die sinds september worden vermist, dood verklaard. Dat deed hij op basis van bekentenissen en forensisch bewijs, gevonden bij de vuilnisbelt waar de studenten volgens hem zijn vermoord, en daarna verbrand.

Het is de eerste keer dat procureur-generaal Jesus Murillo Karam heeft gezegd dat alle studenten dood zijn. Daar is volgens hem nu genoeg bewijs voor. Nadat de studenten zijn verbrand, zijn ze in de rivier gegooid, zo zei Murillo Karam op een persconferentie. Op die conferentie werd ook een videoreconstructie getoond van de massamoord.

Kritiek op versie regering

De procureur-generaal is bekritiseerd door zowel ouders van de studenten als experts, die zeggen dat de versie van de regering van wat er is gebeurd onwaarschijnlijk is. Sommige ouders zijn nog altijd op zoek naar hun kind, omdat ze verwachten die levend terug te vinden. Slechts van één student is dna gevonden. Een laboratorium in Oostenrijk heeft gezegd dat het vrijwel onmogelijk lijkt de andere studenten te identificeren.

Volgens Murillo Karam bestaat het bewijs uit 39 bekentenissen, gas, diesel en verbrande stenen die zijn teruggevonden en zouden aantonen dat het vuur heet genoeg was om 43 lichamen te verbanden, 386 verklaringen, zestien huiszoekingen en twee reconstructies.

De studenten, die een bijeenkomst van de burgemeestersvrouw wilden verstoren, zijn vermoedelijk op aanwijzen van de burgemeester door de politie van Iguala ontvoerd en overgeleverd aan een drugsbende. De burgemeester van Iguala en zijn vrouw zijn opgepakt. Tienduizenden mensen gingen na de vermissing van de studenten in Mexico de straat op om te protesteren tegen president Enrique Pena Nieta.

In Beeld: rellen na protest van duizenden Mexicanen vanwege de vermissing van de studenten:
[inbeeld]