Meer aandacht voor vermoorde puber dan voor eigen dochter

Als vrouwelijke rechercheur in de Nederlandse krimi Noord Zuid, schippert Dana tussen moord en zorg.

Een gewurgd pubermeisje hangt aan een kraan in de haven van Amsterdam-Noord en rechercheur Dana denkt aan haar eigen puberdochter. Die gaat haar eigen gang. Dana maakt zich zorgen, maar doet er niets aan. Te druk met het oplossen van die moord.

Dana (Ariane Schluter), in de Nederlandse serie Noord Zuid, past in de trend van de vrouwelijke speurders die moord en zorg proberen te combineren. Werk gaat altijd voor privé. Denk aan Sarah Lund in The Killing, waar de serie naar lonkt. Als een mannelijke detective zijn privéleven verkloot, dan kijken we er niet van op. Als een vrouw kiest voor haar werk, dan hebben we een conflict. Dana’s schuldgevoel als afwezige moeder en haar gêne als gescheiden vrouw zijn belangrijk voor de serie.

Noord Zuid is een slome serie, maar Ariane Schluter (Voorburg 1966) maakt wat van haar rol. Ze heeft een dikke donkere stem en trieste ogen – dankzij de schuine buitenlijnen –die ze ook berekenend kan toeknijpen. Met haar hoge jukbeenderen en het blonde opgestoken haar speelt ze vaak de nette dame. Doorgaans zijn Schluters dames smachtende. Maar voor sensualiteit is Dana even niet in de stemming.

Schluter, moeder van twee pubers, worstelt zelf ook met werk en zorg. Eerder zei zij in deze krant: „Als mijn dochter ooit moeder wordt en passie heeft voor haar baan, zou ik haar zeggen: heb meer mededogen met jezelf. Accepteer dat je van werken houdt en niet thuis zit met zelfgebakken pannenkoeken. Magnetronpannenkoeken zijn ook lekker.”