Matige prestaties maken splitsing Philips nog lastiger

Philips heeft ondanks 411 miljoen winst een slecht jaar achter de rug en een complexe splitsing voor de boeg.

Beurskoers onderuit
Beurskoers onderuit

Dat het geen goednieuwsshow bij de jaarcijfers van Philips zou worden vandaag was al duidelijk sinds het bedrijf eerder deze maand een winstwaarschuwing deed uitgaan. En inderdaad: de omzet daalde over 2014 met 1 procent tot 21,4 miljard euro. De winst ging zelfs 66 procent onderuit: daar bleef nog 411 miljoen van over. Volgens topman Frans van Houten komen de slechte cijfers door tegenvallende prestaties van het bedrijf zelf, maar ook door slechter dan verwachte verkopen in China en Rusland, en wisselkoersverliezen in opkomende markten.

De omzet bij de twee belangrijkste takken, gezondheid en licht, nam 3 procent af, alleen bij de consumentenproductendivisie Consumer Lifestyle nam die toe: 6 procent. Nadat het de laatste jaren heel even de goede kant op ging, dreigt het bedrijf weer in de negatieve spiraal te komen, waarin het eigenlijk al decennia zit. Het draait de komende maanden om vier grote vragen bij Philips.

1 Komen er meer lijken uit de kast in de Verenigde Staten?

Philips heeft veel last gehad van problemen bij een fabriek voor medische apparatuur in het Amerikaanse Cleveland. De tegenvallende resultaten bij de gezondheidstak zijn daar deels aan te wijten. Niet gek: in totaal koste het stilleggen van de productie na het ontdekken van veiligheidsproblemen bijna een kwart miljard euro: 225 miljoen. Het is voor het bedrijf belangrijk dat de problemen nu echt zijn opgelost. In de medische industrie is de betrouwbaarheid van de apparatuur namelijk nogal belangrijk. Deze maand bleek bovendien dat Philips het al eerder aan de stok had met de Amerikaanse wareninspectie FDA in andere fabrieken. Nog meer lijken uit de kast kan het bedrijf niet gebruiken.

2 Wat gaat er met de lichttak gebeuren?

In de loop van dit jaar zal duidelijk worden wat Philips gaat doen met de lichttak, die afgesplitst wordt. Philips zelf zegt dat het mikt op een beursgang, maar vorige week meldde Het Financieele Dagblad dat ook investeringsfondsen KKR en CVC interesse hebben. Dat kan nog een interessant onderhandelingsspel worden.

Volgens Philips-topman Van Houten duurt de splitsing nog een tot anderhalf jaar. Een hoge opbrengst is belangrijk: met dat geld kan het resterende Philips (dat zich zal richten op medische technologie) weer mooie overnames doen.

3 Welke zorgtech-bedrijven gaat Philips overnemen?

Het zit er dik in dat Philips binnenkort lekker gaat shoppen. In de markt voor zorgtechnologie, of health-tech zoals het bedrijf het zelf noemt, is namelijk van alles aan het gebeuren. Talloze start-ups zoals bijvoorbeeld Scanadu en Theranos maken veelbelovende producten die Philips ook wel wil hebben.

Aan de andere kant doen technologiebedrijven zoals Apple, Google, Samsung en Illumina grote investeringen in de zorg. Philips zal waarschijnlijk snel op zoek gaan naar overnamekandidaten om zichzelf te versterken voor deze titanenstrijd.

4 Wat gaat Frans van Houten doen?

„Ik blijf”, stelde de bestuursvoorzitter vanmorgen. Van Houten had bij zijn aantreden voornamelijk één missie: Philips sneller en ondernemender maken. Dat leek aanvankelijk goed te lukken: resultaten verbeterden. Maar de laatste tijd zakken die weer in. „We lopen 1 procent achter op de targets die we voor 2016 hebben gesteld”, volgens Van Houten zelf. Hij heeft ook eerder al gezegd dat hij wil blijven als baas van het resterende Philips. Maar is hij daarvoor wel de goede man?

Van Houten heeft vooral naam gemaakt als saneerder en opsplitser: dat deed hij eerder bij chipmaker NXP en bij toenmalig bankverzekeraar ING. De raad van commissarissen zal zich het komende jaar waarschijnlijk gaan buigen over de vraag of dat nou de vaardigheden zijn die het nieuwe Philips nodig heeft.