Live meekijken: herdenking zeventigste verjaardag bevrijding Auschwitz

Foto AFP / Janek Skarzynski

In Polen vindt vanmiddag vanaf 15.30 uur de officiële herdenking van de zeventigste bevrijding van Auschwitz plaats. Ongeveer driehonderd overlevenden zijn daarbij aanwezig, net als tientallen staatshoofden en regeringsleiders. Kijk live mee naar de herdenking via onze site.

Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte aanwezig. Een opvallende afwezige is de Russische president Vladimir Poetin. De leider van het land dat het concentratiekamp bevrijdde laat verstek gaan door de geopolitieke spanningen tussen het Westen en Moskou over Oekraïne.

In Auschwitz-Birkenau vermoordden de nazi’s meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Joden. Op 27 januari 1945 bevrijdden soldaten van het Rode Leger het kamp. Zij troffen er ongeveer 6000 overlevenden aan.