Zware sneeuwstorm teistert zoals verwacht oosten VS

Een levensgevaarlijke sneeuwstorm heeft grote delen van het noordoosten van de Verenigde Staten lamgelegd. Duizenden vluchten werden geannuleerd en tal van arbeiders en leerlingen zag zich gedwongen om thuis te blijven. In New York mochten auto’s de weg niet op en werd het metroverkeer stilgelegd.

Hevige sneeuwval bij de Brooklyn Bridge in New York
Hevige sneeuwval bij de Brooklyn Bridge in New York EPA / Andrew Kelly

Een hevige sneeuwstorm heeft inderdaad grote delen van het noordoosten van de Verenigde Staten lamgelegd. Duizenden vluchten werden geannuleerd en tal van werknemers en leerlingen zag zich gedwongen om thuis te blijven. In New York mochten auto’s de weg niet op en werd het metroverkeer stilgelegd. De storm treft tot 20 procent van de Amerikaanse bevolking, zo’n 60 miljoen mensen.

De storm was al voorspeld. Gouverneurs van zes staten hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, zo meldt Reuters. De eerste sneeuw viel gisterochtend al, maar in de loop van de dag ging het steeds harder sneeuwen. De National Weather Service waarschuwde voor een ‘levensbedreigende sneeuwstorm’ waarbij tot wel 76 centimeter sneeuw kan vallen. Rond New York kunnen windsnelheden van tot wel 80 kilometer per uur worden gehaald.

Winkels hebben tekorten aan alles van scheppen en sneeuwblazers tot brood, water en andere levensmiddelen. Gouverneurs manen mensen om binnen te blijven.

De oostkust van de VS wordt wel vaker geteisterd door noodweer en sneeuwstormen. Begin vorig jaar vielen negen doden bij een winterstorm en werden 2200 vluchten geschrapt. De Verenigde Staten hebben deze winter al omgedoopt tot ‘horrorwinter’ en op social media wordt gerept van een Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowzilla.