Leer programmeren met stift, papier en minirobotje

Yeah, speelgoed! Mijn Ozobot is gearriveerd: een slim minirobotje met ledlampjes, wieltjes en vijf sensoren. Ozobot gaat mij leren programmeren, is het idee.

Ozobot rijdt over lijnen. Lijnen op je iPad, lijnen op uitgeprinte A4-tjes of lijnen die je op een vel tekent – wat het allergaafst is. Je kunt in die lijnen kleurencodes verwerken, waarmee je Ozobot commando’s geeft als: ‘ga links’, ‘ga heel snel’, ‘draai om’. En moeilijke commando’s, zoals ‘zet timer aan’ of ‘tel aantal rondjes’. Op die manier leren kinderen spelenderwijs denken als programmeurs, is het nobele idee van de makers. En dat is nuttig en nodig.

Aan de slag. Ik doe Ozobot aan en zet ’m op de uitvouwbare demokaart met kleurrijk labyrint die de fabrikant heeft meegestuurd. Ozobot begint er meteen overheen te zoemen, links, rechts, draai, pauzeer. De lampjes krijgen de kleur van de lijn onder hem. Nifty, hoor. Maar door het plakband loopt Ozobot de hele tijd vast – hij is wel erg gevoelig. Tijd voor eigen werk.

Op een wit vel trek ik een dikke lijn. En jawel, Ozobot zoemt braaf achter mijn stift aan. Nu een kruispunt. Ozobot kiest zelf een richting bij gebrek aan commando, en hij kiest rechts. Gaaf.

Nu wil ik lijnen met kleurcodes. Op de site staat welke je kunt gebruiken. Ik teken een stukje blauw-groen-blauw voor turbosnelheid. En zie, Ozobot stuift er vandoor. Ik zit in m’n eentje aan tafel te grinniken, dit is leuk. Groen-zwart-rood voor linksaf doet hij ook. Al gauw rijdt Ozobot rond in een doolhofje. Maar waarom ‘draai om’ telkens niet werkt, snap ik niet.

Niet alles gaat even soepel. Soms rijdt Ozobot van het vel af of moet ik ’m een zetje geven.

Is dit educatief? Op de site van Ozobot staat lesmateriaal met routes met missende kleurcodes, die ik moet inkleuren om de robot naar de finish te brengen. Dat lijkt toch wel echt op programmeren. Er zijn spelletjes voor meerdere Ozobots. En apps waarmee ik Ozobot over m’n iPad kan laten rijden of slimme racebanen kan bouwen.

Java leer ik er niet van, maar leuk is het wel.