Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Koenders: aanwezigheid koning in Saoedi-Arabië effectief

Koning Willem-Alexander werd afgelopen zaterdag door een officiële delegatie welkom geheten op het vliegveld van Riad.
Koning Willem-Alexander werd afgelopen zaterdag door een officiële delegatie welkom geheten op het vliegveld van Riad. Foto AFP / Saudi Press Agency

Dat koning Willem-Alexander afgelopen zaterdag naar de Saoedische hoofdstad Riad afreisde om eer te betuigen aan de overleden koning Abdullah is beleefd en effectief als het gaat om het verbeteren van de mensenrechtensituatie in het land. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vanmiddag in de Tweede Kamer.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg aan Koenders in het Vragenuur of de aanwezigheid van de Nederlandse koning in Riad geen verkeerd signaal had afgegeven. Sjoerdsma wees op de grootschalige mensenrechtenschendingen in het land, zoals het publieklijk onthoofden van veroordeelden en het toedienen van stokslagen, zoals onlangs gebeurde bij blogger Raif Badawi. “Toch ging onze koning eer bewijzen aan deze leider”, aldus Sjoerdsma.

Koenders: bewijzen eer los van meningsverschillen

Koenders verdedigde de aanwezigheid van de koning door te zeggen dat Nederland “brede relaties” met Saoedi-Arabië onderhoudt op het gebied van veiligheid, anti-terrorisme en handel. Hij stelde verder dat “het bewijzen van de laatste eer losstaat van het feit dat je een verschil van mening kunt hebben”, bijvoorbeeld over de mensenrechten. Volgens Koenders was het bezoek van de koning juist effectief voor de kans op het bespreekbaar maken van de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië.

Een aantal partijen uit de Tweede Kamer waren zaterdag direct kritisch over het afreizen van de koning naar Saoedi-Arabië. Kamerleden vroegen zich af of het afvaardigen van minister Koenders niet voldoende was geweest.

Ook andere landen op hoog niveau aanwezig

Nederland is overigens bepaald niet het enige land dat de afgelopen dagen een hoge delegatie naar Riad stuurde. Zo stuurde Frankrijk president Hollande, Japan kroonprins Naruhito en Groot-Brittannië prins Charles én premier David Cameron. De Amerikaanse president Obama is vanmiddag in Riad aangekomen om de nieuwe koning Salman te condoleren en te spreken. Ook hij verdedigde de nauwe betrekkingen tussen de VS en het Saoedische koningshuis.

Lees in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Saoedische koning onthoofdt ook’ (€).