KLM behoudt zeggenschap over de eigen kas

Het besluit is genomen na intensief overleg tussen topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM.
Het besluit is genomen na intensief overleg tussen topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM. ANP / Lex van Lieshout

KLM behoudt zeggenschap over de eigen kas. Plannen van moederbedrijf Air France-KLM om de werkmaatschappijen overtollig kasgeld te laten overdragen aan de holding, zijn van de baan. Dat liet de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep weten.

Het besluit is genomen na intensief overleg tussen topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM. Die was evenals de directie en ondernemingsraad tegen het idee om geld van KLM over te hevelen naar Parijs, waar het mogelijk zou kunnen worden gebruikt om verliezen bij Air France te dekken.

Financieel directeur Pierre-François Riolacci bezwoer toen het plan anderhalve week geleden aan de Nederlandse pers bekend werd gemaakt dat er geen geld direct van KLM naar Air France zou vloeien. De maatregelen zou alleen bedoeld zijn om als groep makkelijker en goedkoper te kunnen lenen en investeren.

De raad van commissarissen van KLM vond het evenwel “niet wenselijk” dat grote hoeveelheden kasgeld zouden worden afgestaan aan het moederconcern, zei voorzitter Hans Smits. Hij wees op de mogelijk “wezenlijke” gevolgen voor de continuïteit en het toekomstperspectief van het bedrijf.

“Daarvoor dragen wij een zware, wettelijke verantwoordelijkheid.”

Smits zei de wens van Air France-KLM om gebruik te maken van de sterke kaspositie van KLM wel te begrijpen. De president-commissaris wees erop dat beslissingen over het investeringsbeleid al langer in Parijs worden genomen.

“Gelukkig werd ook begrepen dat wij dit niet de goede aanpak vonden, en dat het ook mogelijk is om dingen samen te doen als het geld in de KLM-kas blijft.”

Groot verzet tegen de plannen

Binnen KLM bleek afgelopen week al groot verzet te bestaan tegen de plannen. De ondernemingsraad sprak er openlijk haar grote zorg over uit. Ook voor topman Pieter Elbers was het deels loslaten van de financiële soevereiniteit een brug te ver, meldden bronnen bij KLM.
De politiek bemoeide zich de afgelopen week nadrukkelijk met de kwestie, gezien het belang van KLM en de luchthaven Schiphol voor de Nederlandse economie. Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over de financiële situatie bij Air France-KLM. (ANP)

Lees ook op NRC Q: Waarom Air France-KLM het zo slecht doet