Instagram voor dokters

Deze app met vieze plaatjes is een rage onder artsen

Foto Figure1

Gebruiker 1: “Ze lijken wel een beetje op coquilles.”
Gebruiker 2: “Daar dacht ik ook al aan: gegrild of gebakken, LOL.”
Gebruiker 3: “Ik dacht zelf meer aan bananenschillen.”

Je zou het niet zeggen, maar dit gesprek gaat over een medische huidaandoening en wordt gevoerd in de app Figure 1. In deze app kunnen artsen foto’s delen en becommentariëren.

Figure 1 werd gelanceerd in juni 2013 en is in 38 landen beschikbaar, sinds kort ook in Nederland. De app heeft wereldwijd ruim 200.000 gebruikers, die samen een miljoen foto’s delen. Afgelopen zomer haalde de app bij een investeringsronde vier miljoen dollar op.

‘De Instagram voor dokters’, wordt de app ook wel genoemd, en er zijn inderdaad overeenkomsten. Ook bij Figure 1 kun je foto’s delen, andere gebruikers volgen, en commentaar geven.

Vrolijke selfies ga je hier niet vinden. Figure 1 toont voornamelijk foto’s die niet geschikt zijn voor mensen met een zwakke maag. Zwerende wonden en geamputeerde ledematen zijn geen zeldzaamheid.

Iedereen kijkt mee

Dat artsen onderling foto’s van patiënten uitwisselen is niet nieuw. Dat het in de volledige openbaarheid gebeurt, wel. In principe kan iedereen Figure 1 downloaden en gebruiken. Wel zijn er restricties: wie geen gezondheidsmedewerker is, kan alleen foto’s bekijken. Artsen, verpleegkundigen en geneeskundestudenten mogen foto’s ook uploaden en reageren. Met behulp van het BIG-register, waarin erkende Nederlandse zorgverleners staan, wordt gecontroleerd of hun gegevens kloppen.

Toch is er verder geen onderscheid of hiërarchie: iedereen mag z’n zegje doen op de app, geverifieerd of niet. Niet handig, vindt forensisch arts Angela Carper, die de app testte. “Het komt best voor dat ik iets tegenkom in mijn werk en geen idee heb wat het is. Maar dan wil ik advies wel graag krijgen van specialisten – niet van geneeskundestudenten. Iedereen roept hier maar wat.”

Geen namen, gezichten of tatoeages

Joshua Landy, zelf arts en medeoprichter van Figure 1, begrijpt de kritiek. “We werken momenteel aan een functionaliteit die de mening van specialisten zwaarder laat wegen dan die van bijvoorbeeld studenten. Ook is het de bedoeling dat gebruikers direct contact kunnen opnemen met specialisten via de app.”

Om de privacy van patiënten te waarborgen moeten namen, gezichten, en andere identificeerbare details als tatoeages onherkenbaar worden gemaakt.

Ook worden gebruikers aangemoedigd toestemming te vragen aan patiënten. In Nederland is dat overigens niet wettelijk verplicht; de Wet Bescherming Persoonsgegevens is alleen van toepassing op foto’s met identificeerbare details.

Het scheelt een hoop gedoe

Michiel Vermaak is arts voor verstandelijk gehandicapten. Figure 1 kan zijn patiënten een hoop gedoe schelen. Hij vindt het geen groot probleem dat iedereen kan meekijken, maar denkt wel dat de app kan leiden tot onbegrip. “Artsen vertellen elkaar sterke verhalen – ik ook. Dat betekent dat we van sommige bijzondere gevallen erg enthousiast worden, ook al gaat het om een nare aandoening. Dat zie je ook in deze app: mensen die tegen elkaar opboksen met de gaafste foto. Ik kan me voorstellen dat dit op leken gek overkomt.”

Veel foto’s in de app worden inderdaad met enthousiasme ontvangen: 366 likes voor een baby met 6 vingers is wel begrijpelijk, en je ziet behoorlijk wat ‘wow, cool’ en flauwe grapjes langskomen.

Gebruikers worden wel opgeroepen om respectvol te reageren. Ook is de optie om gebruikers te rapporteren: hun reacties kunnen dan verwijderd worden door de systeembeheerder. Een goede zaak, vindt huisarts Bart Timmers. “Smileys snap ik wel, maar die flauwe grapjes kunnen echt niet.”

NRC Q schrijft vaker over bijzondere apps
Neem dit stuk over Yo
Of deze over nakijk-app Revisely
En vergeet deze collegabeoordelings-app Impraise niet