Het probleem is niet de islam, maar wahabisme

January 10, 2015
January 10, 2015 Illustratie Adam Zyglis

De islam is niet uniform. Wel vinden jonge moslims  via het wahabisme de weg naar de jihad, schrijft Shervin Nekuee, schrijver, socioloog en hoofdredacteur van IranGeo.net.

In zijn bijdrage verwijt Peter van Ham de links-liberale politieke elite  onwil om te zien dat islamitische terrorisme weldegelijk ook iets te maken heeft met de islam (Opinie, NRC 26 jan.). Maar zijn bewoordingen zijn mij veel te grofmazig als hij het heeft over dé islam. Wiens islam? De anderhalf miljard moslims zijn geen leden van een of ander homogeen en stalinistisch geleide islamitische partij. Voor de meeste is de islam een spiritueel onderdak en geen politieke ideologie, laat staan een vrijbrief voor terroristische acties. Een politieke analist van de meest gerenommeerde geopolitieke denktank van Nederland moet beter weten.

Maar in essentie leent hij een argument uit de gebrekkige analyse van een aantal zittende politici over wat in de wereld van de islam gaande is. De uitbarsting van politiek geweld in de islamitische wereld, dat zich zo nu en dan ook in onze straten in Europa manifesteert, kan niet begrepen worden zonder te erkennen dat er ook een richtingenstrijd binnen de wereld van de islam gaande is. En dat de meest puriteinse en in essentie met democratie onverzoenlijke sekte, het Saoedische salafisme, juist hier in het westen onder de tweede en derde generatie immigranten, met weinig culturele bagage uit eigen land van herkomst en traditie en met een gebrek aan stevige wortels in de Europese traditie, aan de winnende hand is. Dat is zorgelijk – en het is relevant bij het maken van beleid tegen islamistisch extremisme.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Het probleem is niet de islam, maar wahabisme’ (€)