Het ging al slecht bij V&D, nu is er paniek

Eerst werden de panden van V&D verkocht om geld te verdienen, nu kan de eigenaar de huur niet betalen.

foto Hollandse Hoogte

Er zijn simpele trucs voor eigenaren van bedrijven om snel aan geld te komen. Het verkopen en terughuren van bedrijfsbezittingen, zoals winkelpanden, doet het altijd goed en behoort dan ook tot het standaardrepertoire van private equitymaatschappijen.

Het consortium van investeerders dat Vendex KBB (het oude moederbedrijf van o.a. V&D) in 2004 overnam, paste die truc destijds ook toe. Als de winkelpanden van V&D niet waren verkocht, gewoon om cash te genereren, had de noodlijdende warenhuisketen nu niet met de eigenaren van de panden hoeven bakkeleien over een ‘huurpauze’ van vier maanden en een structurele huurverlaging.

Oersaaie naam

Even een stukje geschiedenis. Hou je vast. Vendex KBB ontstond in 1999, toen het moederbedrijf van V&D (Vendex) het moederbedrijf van Bijenkorf en Hema (Koninklijk Bijenkorf Beheer, ofwel KBB) overnam. Het bedrijf had dan wel een oersaaie naam, maar de winkels die het in bezit had ken je allemaal.

Wie tien jaar geleden een rondje maakte door een Nederlandse winkelstraat, struikelde over winkels van dat bedrijf: V&D, Hema, Bijenkorf, Hunkemöller, Claudia Sträter, America Today, Hans Anders, Prenatal, Perry Sport, Scapino, Kijkshop, Siebel, Dixons, It’s, Schaap & Citroen en M&S Mode waren allemaal van Vendex KBB.

Het bedrijf had een notering aan de Amsterdamse beurs, tot het in 2004 voor 1,4 miljard euro van de beurs gehaald door een consortium van investeerders onder leiding van weer een drieletterige afkorting: KKR.

Tussen 2005 en 2010 werd het oude Vendex KBB door de nieuwe eigenaren vakkundig ontmanteld. Het ene na het andere bedrijf werd verkocht. Met wisselend succes, overigens. Ging Hema in 2007 voor 1,1 miljard euro naar de Britse investeerder Lion Capital, drie jaar later vingen ze voor V&D slechts 70 miljoen. De warenhuisketen kwam in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital.

Water aan de lippen

Nu maakte V&D al geen winst, maar onder Sun ging het alleen maar slechter. Het nettoverlies liep van een kleine 2 miljoen euro in boekjaar 2010 op naar 7 miljoen in 2011, 19 miljoen in 2012 en 42 miljoen in 2013.

Inmiddels staat het water V&D aan de lippen. Het personeel moet salaris inleveren, de pandeigenaren krijgen vier maanden geen huur betaald. De warenhuisketen en aandeelhouder Sun wentelen de financiële ellende mede af op de werknemers, vastgoedeigenaren, leveranciers en banken.

V&D staat op omvallen, dat is duidelijk. De winkelketen wijt dat aan de marktomstandigheden. Mensen kopen meer online en komen minder in de winkelstraat, waardoor er aan de kassa minder geld binnenkomt.

Maar is dat het hele verhaal? Of is ook investeerder Sun medeschuldig aan de ontstane noodsituatie?

Hakken, slopen en verkopen

Als één investeerdersconsortium ervan kan worden beticht dat ze datgene hebben gedaan waar private equity om bekendstaat – hakken, slopen en verkopen – dan is het de club onder leiding van KKR geweest. Zij hebben de 1,4 miljard die ze destijds voor Vendex KBB betaalden, intussen al 2,5 keer terugverdiend. En dan moeten ze de bouwmarkten Praxis en Formido nog verkopen.

Sun lijkt daarentegen nog weinig aan V&D te hebben verdiend. De investeerder heeft zichzelf nog geen dividend uitgekeerd en de tientallen miljoenen euro’s die Sun in verschillende make-overoperaties heeft gestoken, lijken weggegooid geld.

V&D had de problemen eerder moeten onderkennen en, bijvoorbeeld, winkels moeten sluiten. Nu worden in blinde paniek maatregelen bedacht die de acute geldnood moeten oplossen. Redden wat er te redden valt, lijkt het credo. Maar hoelang kan V&D hier nog mee doorgaan?