James Pattersons nieuwe thriller ontploft in het gezicht van 381 lezers

Amerikaans schrijver James Patterson prijst op zijn eigen website zijn nieuwe 'explosieve' boek aan.
Amerikaans schrijver James Patterson prijst op zijn eigen website zijn nieuwe 'explosieve' boek aan. Screenshot www. jamespatterson.com

De meerderheid haalde de finish binnen een etmaal, maar 381 vooruitlezers van de nieuwe thriller van James Patterson zagen het e-book voor hun neus ontploffen. Ze deden mee aan het experiment dat de uitgever van de schrijver had bedacht rondom de verschijning van Private Vegas.

Duizend lezers kregen de digitale versie van de roman vijf dagen vóór verschijning, met de opdracht het 384 bladzijden dikke boek in 24 uur uit te lezen. Indien niet uitgelezen, zou het bestand zich na die tijd vernietigen.


Op een interactieve kaart op de site van de schrijver konden de vorderingen van de andere duizend waaglezers gevolgd worden, waarbij het bovendien mogelijk was om minuten van een ander te ‘stelen’. De meeste Pattersonlezers wisten al die klippen te omzeilen en lazen het boek tijdig uit.

C4-bom

Dat gold niet voor Adam Epstein, een journalist die op de site van Quartz verslag deed van zijn leeswerk. Hij slaagde er namelijk niet in om het boek van Patterson bijtijds uit te lezen.

Al halverwege het boek concludeerde hij dat hij het niet goed genoeg vond om uit te lezen, maar hij las wel door tot het explodeerde. De zelfvernietiging van Private Vegas vond plaats door een in beeld verschijnende C4-bom. Na de knal kreeg Epstein het bericht dat hijzelf de ontploffing had overleefd.
Schermafbeelding 2015-01-27 om 13.19.37

Thrillseeker

Patterson bood overigens ook een exploderend, fysiek boek aan, te lezen in een beveiligde bomkelder op een geheime locatie onder professionele begeleiding. Daar krijgt de literaire thrillseeker ook een diner met de schrijver. De prijs van dat pakket is 294.038 dollar. Of zich daar al een klant voor heeft gemeld, is onduidelijk.

Gisteren verscheen de reguliere uitgave van de roman. Het boek staat voorlopig op de 173ste plaats in de verkooplijsten van webwinkelreus Amazon.com.