Flink minder winst voor Philips

Philips heeft in het vierde kwartaal flink minder winst gemaakt.
Philips heeft in het vierde kwartaal flink minder winst gemaakt. Foto ANP / Remko de Waal

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2014 de winst met twee derde zien dalen. Het elektronicabedrijf had last van tegenvallende verkopen in de zorgmarkt en in China en Rusland. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het bedrijf uit Eindhoven.

De nettowinst tussen oktober en december bedroeg 134 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 412 miljoen euro. De omzet steeg met twee procent naar 6,54 miljard euro. De stijging kwam echter door extra omzet uit afgelopen jaar aangekochte bedrijfsonderdelen en door gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die mee te rekenen daalde de omzet met twee procent.

Volgens topman Frans van Houten was het vierde kwartaal typisch voor het “uitdagende” jaar 2014. Over het gehele jaar boekte het concern een winst van slechts 411 miljoen euro. In 2013 resteerde onder de streep nog 1,2 miljard euro. De omzet (gecorrigeerd voor valutakoersen en acquisities) daalde met één procent tot 21,4 miljard euro.

Dat het geen goednieuwsshow bij de jaarcijfers van Philips zou worden vandaag was al duidelijk sinds het bedrijf eerder deze maand een winstwaarschuwing deed uitgaan. De omzet bij de twee belangrijkste takken, gezondheid en licht nam drie procent af. Alleen bij de consumentenproductendivisie Consumer Lifestyle nam de omzet toe: zes procent.

Nadat het de laatste jaren heel even de goede kant op ging, dreigt het bedrijf weer in de negatieve spiraal te komen waarin het eigenlijk al decennia zit.

Lees ook op NRC Q: Op deze vier dingen moet je vandaag bij Philips letten.