Fidel Castro: ondanks wantrouwen wel gesprek met VS

Een portret van oud-leider Fidel Castro in een winkel in Havana.
Een portret van oud-leider Fidel Castro in een winkel in Havana. Foto AP / Ramon Espinosa

Fidel Castro wantrouwt de politiek van Amerika nog steeds, maar is positief over de verzoening tussen Cuba en de VS. Dat schrijft de 88-jarige Cubaanse oud-leider in een brief aan studenten, die ook verscheen in de communistische partijkrant Granma.

Het was voor het eerst dat Castro zich uitsprak over de verhoudingen tussen Cuba en de VS sinds beide landen vorige maand bekendmaakten de onderlinge banden weer te willen aanhalen. Nadat de regering van huidig president Raul Castro de Amerikanen had beloofd een groot aantal politieke gevangenen vrij te laten, kondigde de regering-Obama aan het Amerikaanse handelsembargo tegen Havana te willen versoepelen en binnen afzienbare tijd weer volledige diplomatieke betrekkingen aan te willen gaan met de oude vijand.

‘Pleiten voor vriendschap met tegenstanders’

Fidel Castro zei in zijn gisteravond uitgegeven verklaring dat “elke vreedzame oplossing voor de problemen tussen de VS en de mensen van Latijns-Amerika moet worden bekeken”:

We zullen altijd pleiten voor samenwerking en vriendschap met alle mensen van de wereld, onder wie onze politieke tegenstanders.

Dat Castro de media op zoekt, is uitzonderlijk. Hij is al jaren niet meer in het openbaar verschenen en er gaan geruchten de ronde dat het erg slecht gaat met zijn gezondheid.

De VS en Cuba hadden afgelopen week in Havana hun eerste gesprekken over hoe ze de toenaderingspoging het beste kunnen aanpakken. Op de agenda van de gesprekken stond onder meer het openen van ambassades in beide landen.