Facebook korte tijd getroffen door wereldwijde storing

Foto screenshot Facebook

De sociale media Facebook en Instagram hebben vanochtend korte tijd te kampen gehad met een wereldwijde storing. Facebook was in de VS, Azië en Australië gedurende zo’n veertig minuten onbereikbaar. Ook in Nederland waren er kortstondig problemen, hoewel de site daar al snel weer bleek te laden.

Facebook meldde al snel dat het “werkt aan een oplossing van het probleem”. Nadat de storing was verholpen, liet het bedrijf weten de oorzaak te hebben gevonden. Wat de oorzaak precies was vermeldde Facebook niet. Een groep hackers genaamd ‘Lizard Squad’ claimde vanochtend op Twitter dat het onder meer Facebook en Instagram had gehackt, maar dat werd later door beide bedrijven ontkend.

Twitter avatar LizardMafia Lizard Squad Facebook, Instagram, Tinder, AIM, Hipchat #offline #LizardSquad

‘Bedankt voor je geduld’

Bij het opvragen van Facebook in Nederland verscheen gedurende een aantal minuten het volgende bericht:

Wegens onderhoud is Facebook momenteel niet beschikbaar, maar je zou je over een paar minuten weer moeten kunnen aanmelden. In de tussentijd kun je hier meer informatie lezen over waarom je dit bericht ziet. Bedankt voor je geduld terwijl we aan de site werken.

Instagram, de foto-app die eigendom is van Facebook en ook verbindingsproblemen heeft, liet op Twitter weten op de hoogte te zijn van een storing en ook aan een oplossing te werken.

Facebook heeft maandelijks 1,25 miljard actieve gebruikers, Instagram zo’n 300 miljoen.

Lees op NRC Q: ‘Stop er maar mee. Facebook is echt passé’ en ‘Facebook begrijpt jou beter dan je vrienden - en je vrouw’.