Ex-CIA’er veroordeeld voor lekken aan NYT

Een oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is veroordeeld voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan een journalist van The New York Times.

De 47-jarige Jeffrey Sterling deelde details met onderzoeksjournalist James Risen over een vertrouwelijke operatie waarmee Amerika Irans nucleaire programma wilde dwarsbomen. Een strafmaat is nog niet bekendgemaakt, maar Sterling kan een lange gevangenisstraf tegemoetzien.

Het plan waarover Risen in 2006 schreef in zijn boek State of War had betrekking op een CIA-‘troef’ genaamd Merlin, een voormalig Russisch kerningenieur. De CIA wilde dat hij Iran foutieve blauwdrukken van kernwapens zou aansmeren, in de hoop dat de Iraniërs jaren bezig zouden zijn met het ontwikkelen van onderdelen die nooit zouden gaan werken.

Risen beschreef het plan als „hopeloos mislukt”: de blauwdrukken waren mogelijk van nut geweest voor de Iraniërs als ze de goede van de foutieve informatie hadden kunnen scheiden.

Direct bewijs dat Sterling achter het lek zat, zo erkenden de aanklagers ook, was er niet. Maar er was genoeg indirect bewijs. Sterlings advocaten voerden aan dat het bewijs dat er lag, wees naar medewerkers van de regering die informatie hadden gekregen over de geheime operatie.

Volgens de aanklagers deelde Sterling de informatie met Risen als wraak voor het feit dat de CIA hem niet goed had behandeld.