#DvdW: deze auteur stierf 75 jaar geleden in Stalins martelkelders

Precies 75 jaar geleden stierf in Stalins martelkelders de auteur van klassieke verhalenbundels als Rode ruiterij en Verhalen uit Odessa.

Tot zijn mysterieuze arrestatie door Stalins geheime politie, in 1939, was de joods-Oekraïense Isaak Emmanoeïlevitsj Babel (1894-1940) een van de hoogst geachte schrijvers van de Sovjet-Unie. In ruil voor socialistisch-realistisch maakwerk genoot hij zeldzame privileges, en tot ver in het buitenland was hij beroemd om de kernachtig gestileerde verhalen De_Rode_ruiterij_54058a8fbe8d5die hij onder invloed van Maupassant in de jaren ’20 en ’30 had geschreven.

In Rode ruiterij (1923-1925), een verzameling van gruwelijke oorlogsverhalen, verwerkte hij zijn ervaringen als correspondent bij een kozakkenregiment in de Pools-Russische Oorlog, waar hij heen was gestuurd door zijn literaire mentor Maksim Gorki ‘om het echte leven te ontdekken’. In Verhalen uit Odessa (1925-1937) liet hij zich inspireren door zijn jeugd in het bloeiende joodse getto van Odessa, met schilderachtige gangsters als Benja Krik en Madame Schneeweiss.

Onder welke dreiging de joden aan de vooravond van de Revolutie gebukt gingen, werd door Babel op zijn mooist beschreven in ‘De geschiedenis van mijn duiventil’, over de dood van de lievelingsoom van een jongetje tijdens een pogrom in het provinciestadje Nikolajev. Babels einde was even gruwelijk als zijn verhalen: na lange martelingen werd hij doodgeschoten en in een massagraf gegooid.

Zie Pieter Steinz’ blog ‘The Global Reader’ voor eerdere edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’.

Pieter Steinz zit op Twitter.