Drie doden bij demonstratie tegen VN-missie Mali

In Mali is opnieuw geprotesteerd tegen de VN-missie waar Nederland aan deelneemt. Daarbij zijn volgens persbureau AFP drie doden gevallen.

Een zandstorm bij het VN-kamp in Gao, Mali.
Een zandstorm bij het VN-kamp in Gao, Mali. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

In de Malinese stad Gao is opnieuw geprotesteerd tegen de VN-missie waar Nederland aan deelneemt. Daarbij zijn volgens persbureau AFP drie doden gevallen.

Een beambte van het ministerie van Veiligheid van Mali heeft de doden tegenover AFP bevestigd. Een medewerker van het plaatselijke ziekenhuis vertelde:

“Hier in het lijkenhuis hebben we drie dode demonstranten. Sommige zijn door schoten om het leven gekomen.”

Vorige week voerden Nederlandse Apache-helikopters een luchtaanval uit op rebellen in Mali. Dat was in lijn met het mandaat van de VN: blauwhelmen mogen geweld gebruiken om burgers en militairen te beschermen.

De dagen daarna werd al een aantal keer tegen de VN-missie gedemonstreerd. Daarbij vielen geen doden. Minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) verhoogde voor het weekend het dreigingsniveau rond de basis naar “significant”.

De 450 Nederlandse militairen in Mali, van wie de meesten vanuit Gao actief zijn, verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma. Die moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen.

Op het kamp in Gao sliepen de Nederlanders eerst maandenlang in tenten. Inmiddels zijn er containers geplaatst die extra bescherming bieden. Eerder deze maand werd de basis van de Nederlanders in Gao beschoten.