Doden bij aanval op luxueus hotel in Libië

Archieffoto van hotel Corinthia
Archieffoto van hotel Corinthia AFP / Mahmud Turkia

Bij een aanval op een luxe hotel in de Libische hoofdstad Tripoli zijn vandaag zeker acht mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Libische inlichtingendiensten laten weten, meldt Reuters. Onder de doden zijn vijf buitenlanders. Waarschijnlijk hebben de aanvallers ook een nog onbekend aantal mensen gegijzeld.

Het hotel wordt vaak gebruikt door regeringsfunctionarissen en buitenlandse delegaties. Gewapende lieden brachten eerst een autobom voor het hotel tot ontploffing, waarbij drie bewakers het leven lieten. Hierna bestormden zeker drie aanvallers het hotel en gingen zij het gevecht aan met leden van de veiligheidsdiensten, die de hotelgaten in veiligheid probeerden te brengen.

Een van de strijders is inmiddels gearresteerd. Twee Filipijnse vrouwen raakten lichtgewond door rondvliegend glas. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanval, maar terrorismemonitor SITE vermoedt dat een groep die gelieerd is aan Islamitische Staat (IS) achter het geweld zit.

Verscheurde natie

Het is al maanden onrustig in Libië. Talloze milities bevechten elkaar en hebben zich grotendeels in twee allianties verenigd: een islamistisch verbond strijdt tegen de internationaal erkende overheid. Eerstgenoemde heeft momenteel de macht in Tripoli. De rivaliserende partijen hebben ieder een eigen regering en parlement opgezet in het Noord-Afrikaanse land.

De strijdgroepen vullen het machtsvacuüm dat achterbleef nadat dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd gedood na bijna veertig jaar met ijzeren hand over Libië te hebben geregeerd. De meeste ambassades hebben hun personeel uit het land teruggetrokken.