Night Will Fall

NPO 2, 23.00-00.20u.

De documentaire Night Will Fall – vandaag voor het eerst te zien op een Nederlandse zender – van André Singer is een reconstructie van de totstandkoming van een zelden vertoonde documentaire over de bevrijding van Duitse naziconcentratiekampen. Britse militairen legden in het voorjaar van 1945 de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen vast op film. Ze filmden de gruwelijke realiteit van het kamp vol uitgemergelde lijken en stervende mensen. De Londense producent Sidney Bernstein werd ingeschakeld om de beelden uit Bergen-Belsen en andere kampen tot één geheel te smeden voor de documentaire German Concentration Camps Factual Survey. De film moest dienen als bewijs voor de systematische gruweldaden van de nazi’s. Bernstein kreeg hierbij advies van regisseur Alfred Hitchcock. De Britse regering besloot uiteindelijk om de beelden niet te gebruiken omdat men bang was dat vertoning de wederopbouw van Duitsland in de weg zou gaan staan. In 2014 besloot het Imperial War Museum de film te restaureren en af te maken. Night Will Fall vertelt het verhaal over de totstandkoming aan de hand van interviews met

betrokkenen en beelden uit het

archief van Bernstein.