Verdachte in zaak-Borst in beeld

Een 38-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst. De man kwam in beeld na een volledige DNA-match. Hij zit al sinds 12 januari vast op verdenking van moord danwel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari.

Het Openbaar Ministerie zei dat bij de man bij een eerdere veroordeling ten onrechte geen DNA was afgenomen. Een fout, want als dat was gebeurd, was justitie eerder bij hem uitgekomen.

Op 21 januari meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat er een DNA-match was. De verdachte had verplicht DNA moeten afstaan vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van de Rotterdamse vrouw eerder deze maand.

In oktober werd in een uitzending van Opsporing Verzocht bekendgemaakt dat de man die Borst om het leven bracht mogelijk iemand was met een psychische stoornis. Er werd een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Er waren toen geen aanwijzingen dat de dader Borst om politieke redenen had gedood.

De nabestaanden van Els Borst hebben aan persbureau ANP laten weten geen reactie te willen geven op de ontwikkelingen in het onderzoek.

De 81-jarige Els Borst werd op 10 februari vorig jaar dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. De politie zei enkele dagen later al dat de oud-minister vermoedelijk door een misdrijf om het leven was gekomen. Twee dagen voordat ze gevonden werd, was Borst nog aanwezig op het D66-congres in Amsterdam. Els Borst was in de jaren negentig minister van Volksgezondheid. Later werd ze partijleider van D66 en vicepremier in het tweede kabinet-Kok.