Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)
Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Haantje de voorste of de eerste de beste?

Nederland moet het internationale imago structureel versterken, vindt Hans de Boer. Volgens de voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW moet een kwart van het budget voor ontwikkelingssamenwerking daarvoor worden ingezet. Dit bedrag van een miljard euro moet gebruikt worden om bij internationale rampen als eerste aanwezig te zijn om hulp te bieden, zegt hij tegen de Volkskrant.

“Defensie koopt een of twee transportvliegtuigen erbij, wat helikopters en dan vliegen we daar meteen naartoe met tenten en voedsel, de hele handel. Dat wordt ons handelsmerk: als er ergens ellende is, is Nederland er als eerste om te helpen. Dan positioneer je jezelf als een royaal land.”

Een opmerkelijk voorstel van De Boer om de BV Nederland te promoten. De topman wil niks weten van de kritiek - onder andere van Oxfam Novib - dat ons land zich op deze manier opstelt als internationale ramptoerist en aasgier. “Je combineert je menselijke kant met wat je goed kunt. Wat is daar mis mee?”.

Digitale kranten blijven duur

De BTW op digitale kranten blijft 21 procent. Dat is een slag voor Nederlandse mediabedrijven schrijft Z24. En dat komt alleen maar omdat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bang zou zijn het aan de stok te krijgen met Brussel.

Digitale abonnementen blijven dus onredelijk duur voor potentiële lezers. Op papieren edities zit 6 procent BTW. Een deel van de Tweede Kamer wilde in november dit verschil gelijk laten trekken. Wiebes is echter van mening dat dit in strijd is met Europese regelgeving. Hij heeft wel een brief naar Brussel gestuurd om de regels aan te passen. Toch is de brancheorganisatie van Nederlandse media, NDP Nieuwsmedia, niet blij met het oordeel van de staatssecretaris. Om maar te zwijgen van de nieuwsconsument.

Vaccinaties te duur

Artsen Zonder Grenzen luidt de noodklok: vaccinaties in ontwikkelingslanden worden te duur. De farmaceutische industrie moet volgens de organisatie de prijzen drastisch verlagen, zo meldt de Volkskrant op basis van hun rapport The Right Shot.

Volgens Artsen Zonder Grenzen kost het hele pakket aan inentingen die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft op dit moment 40,50 euro voor meisjes en 28,50 euro voor jongens. Dat is een stuk meer dan de 0,60 euro in 2001. Artsen Zonder Grenzen roept daarom op de vooravond van de Global Alliance for Vaccines and Immunisation conferentie in Berlijn vandaag op tot actie.