Dit is een beetje extra vrijheid

Foto AP / Vahid Salemi
Foto AP / Vahid Salemi

Dit skigebied ligt in Iran, slechts zestig kilometer ten noorden van hoofdstad Teheran. De bergen van Alborz zijn wel vierduizend meter hoog en de poedersneeuw is er diep. Alle ingrediënten voor een soort Val Thorens of Zermatt.

Okee, het zijn de Zwitserse Alpen niet: de faciliteiten zijn er wat ouder en niemand is er echt vrij. Maar dat deert ook de Iraanse jongeren niet, die er bewapend met snowboards en ski’s in hun SUV’s op zoek zijn naar iets meer vrijheid. Als ze het kunnen betalen dan. Een pistekaartje kost er omgerekend 14 euro, in een land waar gemiddeld 170 euro per maand wordt verdiend.

Achter sommige gesloten deuren wordt er flink gefeest en vind je een soort après-ski; heupflesjes met drank gaan op de pistes van mond tot mond, zo ontdekte NRC-correspondent Thomas Erdbrink vorig jaar, toen hij een bezoekje bracht aan Shemshak. Ieder jaar valt de moraalpolitie wat feestjes binnen, om de schrik erin te houden. En een paar jaar geleden bonden sommige agenten ook ski’s onder, om ook de verdorven pistes zedelijk te kunnen maken. Maar dat had weinig zin, de jongeren konden een stuk sneller skiën dan de agenten.