Bami

We gaan terug in de tijd vandaag, met deze Chinees-Indische bami van Beb Vuyk. Zo’n heerlijk ouderwetse bami met reepjes omelet, ham en augurk. Alleen die ve-tsin is wel erg retro. Wie wil laat deze synthetische smaakversterker gewoon weg. Doe ik ook altijd.

Week de gedroogde garnalen minstens 1 uur. Bak de uien in de olie bruin en knapperig. Laat uitlekken. Maak van de eieren, wat peper en zout een omelet en snijd die, afgekoeld, in dunne reepjes. Kook de mie in ruim water met zout in 6 à 8 minuten gaar. Spoel de deegwaren in een vergiet af met koud water en vermeng met 1 of 2 el olie om kleven te voorkomen. Bak het varkensvlees in dezelfde olie als waarin u de uien bakte. Voeg er de prei, de knoflook en de geweekte garnalen aan toe. Bak dit alles enkele minuten. Doe er dan de goed uitgelekte koude mie bij en bak de hele massa goed omscheppend nog 5 à 6 minuten door tot ook de mie warm is geworden. Meng er de bieslook, de selderie, de ketjap, wat zout en het ve-tsin doorheen. Doe het op een schotel, garneer de bovenzijde en randen met reepjes omelet, reepjes ham, schijven augurk en strooi over het geheel de gebakken uien.