Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Anderhalf jaar cel voor ‘Syriëganger’ Omar H.

Omar H. in de rechtszaal (archieffoto uit 2013).
Omar H. in de rechtszaal (archieffoto uit 2013). Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Syriëganger’ Omar H. is vanmiddag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Onze verslaggever Christiaan Pelgrim meldt zojuist op Twitter:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Gerechtshof Den Haag oordeelt in hoger beroep Omar H.: 18 mnd onvoorwaardelijk, ipv 12mnd, waarvan 4mnd voorw.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde H. eind 2013 tot twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij werd toen schuldig bevonden aan voorbereiding van brandstichting en ontploffing. Het hof acht hem nu ook schuldig aan voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad.

De uitspraak werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

Eis van twee jaar cel

Tegen H. werd vorige maand in hoger beroep twee jaar cel geëist

Bij de aanhouding van de man in maart 2012 vond de politie bij hem thuis tien meter ontstekingslont, een kilo aluminiumpoeder en tien dvd’s met 151 jihadistische films. Ook bezocht H. jihadistische websites.

Belangrijk in deze zaak was de interpretatie van een relatief nieuwe antiterreurwet, die voorbereiden en trainen voor terreurmisdrijven strafbaar stelt. Pelgrim:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim OM-woordvoerder hier is blij met ruimere interpretatie anti-terreurwet. “Om in vroeg stadium op te treden tegen potentiële Syriëreizigers”