Leger ontkent aanklacht desertie tegen Bergdahl

Het Amerikaanse leger zegt dat er nog geen beslissing is gemaakt in het onderzoek naar sergeant Bergdahl. Volgens een woordvoerder van het leger zijn de berichten over een aanklacht voor desertie “pertinent onwaar”.

Bowe Berghal (archieffoto).
Bowe Berghal (archieffoto). Foto Reuters

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die vorig jaar werd bevrijd uit handen van de Taliban, wordt aangeklaagd voor deserteren. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender NBC vandaag op basis van bronnen binnen het leger. De aanklacht tegen Bergdahl volgt later deze week.

Update 20.22 uur: Het Amerikaanse leger zegt dat er geen beslissing is gemaakt in het onderzoek naar sergeant Bergdahl. Volgens een woordvoerder van het leger zijn de berichten over een aanklacht “pertinent onwaar”.

In mei vorig jaar is Bergdahl vrijgelaten in ruil voor vijf gevangenen uit Guantanamo Bay. Een maand later kwam hij terug in dienst. Volgens het ministerie van Defensie had hij de therapieën en andere vormen van ondersteuning goed afgerond en was hij dus weer geschikt om te werken. Bergdahl ging aan de slag op Fort Sam Houston in San Antonio.

Het Pentagon bleef, ondanks dat Bergdahl weer in dienst trad, onderzoek doen naar zijn verdwijning. De soldaat liep in 2009 weg van een basis in Afghanistan en werd daardoor gevangengenomen door de Taliban. Sommigen zien hem daarom als deserteur.

Hoe zag de eenheid van Bergdahl eruit? En waarom besloot hij te vertrekken? Lees meer over de zaak op ons blog over longreads.