Achterwaarts vooruit

Deze video wordt niet omgekeerd afgespeeld. Dat is de boodschap van het meest recente project van filmmaker Eran Amir. De Israëlische creatieveling heeft volgens fotoblog Petapixel een „magische aanpak” bij het creëren van virale internetvideo’s. Alles wijst erop dat ‘This Video is not in Reverse’ een omgekeerd afgespeelde video is: kijkers zien Amir achter een tafel onder andere een intacte boterham overgeven. Maar het gebeurt allemaal in het echt. Wanneer hij deze beelden daadwerkelijk omgekeerd afspeelt in een andere video ‘This Video is in Reverse’ zien kijkers pas echt de wonderlijke trucage van Amir. Op zijn YouTube-kanaal zijn ook Amirs vele wonderlijke video’s te vinden, zoals ‘500 People in 100 Seconds!’ waarin willekeurige mensen gefotografeerd zijn met een foto in hun handen. Achter elkaar gemonteerd ontstaat er op de foto een stopmotion-video. Erg vermakelijk, maar ‘This Video is not in Reverse’ blijft voorlopig zijn meesterwerk.