Zeldzaam transparante Bach

Wie op zoek is naar de perfecte uitvoering van Bachs orkestsuites, heeft er weer een opname bij om in overweging te nemen. Klavecinist/dirigent Richard Egarr en de Academy of Ancient Music hebben zich over de vier suites ontfermd, met twee cd’s vol earopeners als resultaat. De klank is zeldzaam transparant, wat deels te verklaren is door de enkelvoudige bezetting, met één strijker per partij. Egarr, in Amsterdam wonende Brit, geeft de middenstemmen meer gewicht en ineens vallen allerlei muzikale beweginkjes op die in een groter bezet barokorkest vaak verstopt blijven. The Academy of Ancient Music speelt niet overdreven swingend, maar blijft ook ver van het andere, metronomische uiterste en benadrukt de karakterverschillen van de dansen met zorgvuldig geplaatste accenten. In de Suite in b-klein overrompelt Rachel Brown met indringende fluittonen. De Polonaise & double worden met veel peper geserveerd, haar Badinerie is rauw en meeslepend.