Vijf jaar in Brussel: kort wachtgeld en een gat van vijf jaar in cv

Nederlandse oud-Europarlementariërs komen moeilijk aan nieuw werk. Van de veertien leden van het Europees Parlement die vorig voorjaar niet werden gekozen of zelf opstapten, kreeg er maar één weer een fulltime baan: PVV’er Auke Zijlstra, die nu in Brussel medewerker is van PVV-Europarlementariër Hans Jansen. De twee anderen die volledig aan het werk zijn, ex-SP’er Kartika Liotard en PVV’er Patricia van der Kammen, hadden een terugkeergarantie bij hun oude werkgever.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Bij de oud-Europarlementariërs die maar één periode (vijf jaar) in Brussel hebben gezeten, loopt deze maand de wachtgeldregeling af – ze krijgen geen WW. „Ik sta te trappelen om te werken”, zegt oud-PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. „Tot nu toe is het niet eenvoudig.”

Corien Wortmann (CDA) kreeg wel een invloedrijke positie: zij is bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, drie dagen in de week. Ook Marije Cornelissen (GroenLinks) heeft vast werk als consultant, drie dagen per week. VVD’er Jan Mulder en CDA’er Ria Oomen krijgen Europees pensioen. Oomen staat op een verkiesbare plaats voor de Eerste Kamer.

Oud-PVV’er Lucas Hartong probeerde griffier, gemeentesecretaris of burgemeester te worden. Hij denkt dat zijn „PVV-verleden” hem in de weg zit. Volgens Toine Manders (ex-VVD, later 50Plus) zitten werkgevers „niet te wachten op ex-politici”. Veel oud-Europarlementariërs klagen over de korte duur van hun wachtgeld: ze krijgen één maand salaris per zittingsjaar in het parlement, met een minimum van zes maanden en een maximum van 24 maanden.