VS sluiten ambassade Jemen uit voorzorg

Wegens de recente politieke onrust in Jemen sluiten de VS “uit voorzorg” voorlopig hun ambassade. Eerder hadden de VS het aantal medewerkers al gereduceerd dat op de ambassade werkzaam is in de hoofdstad Sana’a. Het land verkeert sinds vorige week in een ernstige politieke crisis.

Houthi-rebellen bewaken de straat naar het presidentieel paleis in de hoofdstad Sana'a, Jemen.
Houthi-rebellen bewaken de straat naar het presidentieel paleis in de hoofdstad Sana'a, Jemen. Foto AP / Hani Mohammed

Wegens de recente politieke onrust in Jemen sluiten de VS “uit voorzorg” voorlopig hun ambassade. Eerder hadden de VS het aantal medewerkers al gereduceerd dat op de ambassade werkzaam is in de hoofdstad Sana’a. Het land verkeert sinds vorige week in een ernstige politieke crisis.

Afgelopen donderdag trad president Hadi af nadat hij eerder was gegijzeld door de shi’itische Houthi-rebellen. De rebellen wilden dat de regering hen meer macht gaf in het parlement en staatsinstellingen. De regering en de baas van de inlichtingendienst volgden zijn voorbeeld. Sindsdien is de situatie uiterst instabiel.

Zaterdag gingen duizenden Jemenieten de straat op om te demonstreren tegen de Houthi’s. Sinds het vertrek van president Saleh eind 2011 is het onrustig in Jemen. De snelle opmars van de Houthi’s, die vorig jaar de hoofdstad en andere delen van Jemen innamen, leidt tot grote spanningen met sunnitische stammen. Officieel namen de Houthi’s sinds hun opmars al deel aan de regering, maar hun invloed was meer symbolisch.

Vrees voor burgeroorlog of afscheiding

De vrees van analisten is dat de politieke chaos in het land kan leiden tot een burgeroorlog of de splitsing van het land, zo schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer van het weekend in NRC Handelsblad:

Het Westen is vooral bezorgd over de vraag wat dit betekent voor Al-Qaeda. De Amerikaanse regering ziet het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda als de grootste bedreiging. De groep heeft in delen van Oost- en Zuid-Jemen een vrijhaven gevonden vanwaar het terreuraanslagen kan beramen op het Westen. Een van de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs had in Jemen een training gevolgd.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse regering nauw blijft samenwerken met het leger tegen de Jeminitische tak van Al-Qaeda in het land. De VS zouden vandaag met een drone-aanval zeker drie militanten van Al-Qaeda hebben gedood.

Volgens Beemsterboer zijn er drie scenario’s mogelijk:

  • De terugkeer van oud-president Saleh
  • Een sektarische burgeroorlog
  • Afscheiding van het zuiden

Lees ook het artikel ‘Crisis in Jemen - een kans voor Al-Qaeda’ (€).